Arjan Berkhuysen

Arjan Berkhuysen‘De term natuur-bescherming is onzin. We beschermen onszelf’

Je hart volgen klinkt prachtig, maar het daadwerkelijk doen is vaak een ander verhaal. Niet voor Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging. Hij stopte als salesmanager om zich te in te zetten voor de natuur. Nu pendelt hij dagelijks op en neer van Terschelling naar zijn kantoor in Harlingen. Op de waddendijk vertelt hij over zijn loopbaan en drijfveren. ‘Op mijn dertigste weer gaan studeren was heel gaaf.’

Arjan begon de studie op zijn dertigste. Arjan: “Dat was heel gaaf, want ik had een ideaal. Ik was oprecht geïnteresseerd in de stof en kon die beter plaatsen. Ook door de levenswijsheid die ik al had opgedaan. Het was ook verrijkend om weer even stil te staan en te bedenken wat ik belangrijk vind in het leven. En met grotere vraagstukken bezig te zijn dan het bedrijf waarvoor je werkt. Er was een mooi samengesteld programma en samenwerking met buitenlandse universiteiten. Dat internationale aspect voelde wel vertrouwd.”

Na zijn studie moest hij wel even omschakelen: “Bij Nedlloyd zat ik in een managementtraject en verdiende goed. Na mijn masterstudie moest ik weer solliciteren en onderaan beginnen bij natuurorganisaties. Dat vond ik lastig. Gelukkig overheerste het gevoel dat het een goede stap was. Maar het was niet de makkelijkste weg en ik heb luxes moeten loslaten. Overigens heb ik daar totaal geen spijt van gehad. Ik doe het werk waar mijn hart ligt en waar ik in geloof.”

Lees het interview met Arjan Berkhuysen