BIANCA MILAN (1967) UIT ROTTERDAM, AFGESTUDEERD IN 1991

‘Ik ben geswitcht van de lekkere naar de kwalijke geurtjes’

bianca-milan-portretJe werkt met eNoses. Wat zijn dat precies?
"Een eNose is een klein, wit apparaatje dat veranderingen in de luchtkwaliteit meet. Hierdoor kun je snel de oorzaak van geuroverlast opsporen, en controleren of geuroverlast niet te sterk wordt. Voor het bedrijf Comon Invent doe ik als eNose-expert onderzoek naar nieuwe technieken, waarmee we de data die de neus verzamelt nog beter kunnen verklaren.”

Waar is je interesse voor geuren begonnen?
“Ik wilde na mijn studie graag onderzoek doen, maar dan het liefst onderzoek dat dicht bij de samenleving staat. Mijn eerste baan was bij Unilever, waar ik onderzoek deed naar parfum in wasmiddelen. Dat is het duurste ingrediënt, maar je spoelt bijna alles weg in de was. Hoe zorg je dat het op de kleding terechtkomt? Tijdens dat werk werd ik gegrepen door geur. Later ben ik van de lekkere geurtjes geswitcht naar de kwalijke geurtjes.”

Kwam geur ook in je studie voor?
“Ik weet nog goed dat we in het lab amines moesten maken: visachtige luchten. Dan kwam ik thuis en zei mijn vriend: ‘Wat stink je.’ Ik had dan al een half uur gefietst, maar die lucht bleef gewoon hangen. Als ik mijn studie mocht overdoen, zou ik dat onderdeel overslaan.”

Wat blijft je altijd bij uit je studietijd?
“De sociale contacten: een groot deel van mijn vriendenkring ken ik van mijn studietijd. Een keer in het jaar hebben we een reünie met z’n tienen, plus aanhang. Ons dertigjarig jubileum vorig jaar hebben we met veel champagne gevierd.”