Frank Gruijthuijsen

Frank Gruijthuizen © Yvonne CompierProfessor Lever gaf altijd college in een trui, maar op een dag had hij een driedelig pak aan’

Wat doe je precies als Rayonmanager bij farmaceut Novo Nordisk?
“Ik informeer artsen en apothekers over bestaande en nieuwe geneesmiddelen. Zij kunnen dan beslissen of ze ze willen voorschrijven. In de gesprekken verzamel ik ook ervaringen over de werking van ‘mijn’ geneesmiddelen in de praktijk.”

Waarom koos je voor biomedische wetenschappen, dat toen medische biologieheette?
“Bloemen en planten vond ik altijd interessant, dus ik begon met biologie. Maar het stampen van al die kennis viel me zwaar. Ik bleek toch meer op de mens gericht en daar paste medische biologie beter bij. Ik koos voor de VU omdat ik dan gewoon bij mijn ouders in Buitenveldert kon blijven wonen. Ook paste de protestants-christelijke traditie goed bij mijn rooms-katholieke achtergrond.”

Welke docent zul je niet snel vergeten?
“Professor Lever van evolutietheorie en algemene biologie. Hij kwam altijd in een trui naar zijn colleges, maar op een dag had hij een driedelig pak aan. Hij ging voor de zaal staan, maakte het vestje los en wapperde ermee heen en weer over de blouse, terwijl hij zei: ‘Kijk, zó werken de kieuwen van een octopus nou.’”

Waar heb je de mooiste herinneringen aan?
“De introductieweek weet ik nog goed. We gingen kroegen en theaters af en bezochten verschillende stadsdelen. Het was prachtig zomerweer en we eindigden de dag vaak op het terras of in het grasveld bij de Hortus. Ik ben in Amsterdam geboren en opgegroeid, maar deze kant van de stad was toen nieuw voor me.”