Van aardwetenschapper tot fictieschrijver: Gemma Veenhuizen


Gemma Veenhuizen‘Fictie schrijven is net seks: je moet er niet al te veel bij nadenken’

April 2013 – Gemma Venhuizen studeerde fysische geografie aan de VU en werd freelance journalist. Sinds kort noemt ze zichzelf schoorvoetend ook schrijfster: in januari verscheen haar debuutroman Alle bessen kun je eten – alleen sommige maar één keer.

Gemma haalde in 1997 haar bachelor Fysische Geografie en in 2010 cum laude haar master Fysische Geografie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Tussendoor studeerde ze een jaar Noors. Onderdeel van haar masteropleiding was een jaar wetenschapscommunicatie, met een stage bij het tijdschrift Grasduinen, tegenwoordig Roots. Na haar studie ging Gemma aan de slag als freelance journalist, voor onder meer Roots, SNP.NL, FietsActief en NRC Handelsblad. Ze maakt interviews, reisreportages, diverse rubrieken en zet wandel- en fietsroutes uit.

Heeft ze veel aan haar studie gehad? "Daar denk ik vaak over na. Ik ben niet echt een wetenschapper, en een alfastudie was me makkelijker afgegaan denk ik. Toch heb ik zeker iets aan mijn studie, ik schrijf vaak over geogerelateerde onderwerpen. Ook heeft de studie me als persoon gevormd. Zo ben ik door het vele veldwerk over mijn heimwee heen gekomen. En dat ik nu werk op het raakvlak van bètawetenschap en kunst, vind ik erg leuk.”

“Toen ik vijftien was, schreef ik in mijn dagboek drie idealen: naar Nieuw-Zeeland gaan, een boek schrijven en trouwen met de man van mijn dromen. Dankzij mijn studie kon ik meedoen aan een essay-wedstrijd voor jonge geologen. Ik won en mocht vorig jaar naar een geologisch congres in Australië. Daar heb ik een vakantie van vijf maanden in Nieuw-Zeeland aan vastgeplakt. Die reis bracht me weer een verhaalidee: mijn volgende boek speelt zich af in Nieuw-Zeeland.”

Lees het interview met Gemma Veenhuizen