Hilde Brouwers

Hilde Brouwers © Caren Huygelen‘In het weekend moest ik mijn cellen voeren’

Wanneer besloot je een phd te gaan doen?
“Tijdens mijn bachelor liep ik stage in een laboratorium. Dat precieze werken, koelkasten vol chemicaliën, die witte jassen… ik vond het fantastisch. Je moet dit werk ook echt leuk vinden, want je maakt vaak lange dagen. In het eerste jaar heb ik vaak in het weekend gewerkt. Dan moest ik naar het lab om mijn cellen te voeren.”

Je hebt een reumatologie-prijs van 20.000 euro gewonnen met je onderzoeksvoorstel. Wat maakt jouw onderzoek bijzonder?
“Ik onderzoek of de vetzuren afkomstig van omega 3 en 6 mensen met artrose kunnen helpen. Van muizen is ontdekt dat ze deze vetzuren aanmaken als ze ontstekingen hebben. Bij mensen is dit nog niet voldoende onderzocht, maar de kans is groot dat zij hetzelfde doen. Ik vermoed dat artrose een chronische ontsteking is en dat patiënten deze vetzuren niet zelf kunnen aanmaken. We weten nog bijna niets over artrose, dus als ik iets ontdek zou dat heel waardevol zijn. Ook is het heel ingewikkeld om deze vetten te meten, er zijn maar weinig instituten waar ze dit kunnen. In Leiden zijn we een van de eersten die deze techniek op mensen toepassen.”

Wat is je gekste herinnering aan je studie? “Dat was tijdens een college van de bekendste biologiedocent: Nico van Straalen. Het college werd gefilmd en we dachten allemaal dat het voor de VU was, Nico ook. Halverwege kwam ineens een fanfare binnen. De confetti vloog in de lucht en mensen riepen: ‘Man bijt hond is jarig!’ Nico stond voorin en verstond het niet. Hij bleef maar vragen: ‘Wie is er jarig?’ en ‘Is uw hond jarig?’, terwijl de hele collegezaal dubbel lag.”