Kim van der Weijde

Kim van der Weijde - projectassistent‘Genève is geweldig, binnen een uur ben ik op een berg’

Je werkt in Genève. Wat doe je daar precies? “Ik ben projectassistent voor Medicins for Malaria Venture. Ik ontwikkel een nieuw platform voor iedereen die werkt met severe malaria, een ernstige vorm van de ziekte. Daarnaast ontwikkel ik projecten voor landen waar malariabestrijding extra lastig is, bijvoorbeeld door recente conflicten.”

Hoe ben je hier terechtgekomen? “Ik wilde werken op het gebied van zorg, en dan het liefst in ontwikkelingslanden. Van deze landen spreekt me de uitdaging aan. Een goedwerkend zorgsysteem ontbreekt vaak, en je komt elke dag nieuwe obstakels tegen. Tijdens mijn stage deed ik al onderzoek naar de bestrijding van schistosomiasis in Afrika. Een collega van deze stage wees me weer op de vacature voor mijn huidige baan.”

En, hoe bevalt het in Genève? “Erg goed. Overal natuur om me heen, en binnen een uur ben ik op een berg. Ik fiets en hike veel en ben in de winter zeker een paar keer per week op de ski’s te vinden. Het werk is heel uitdagend, en twee of drie keer per jaar mag ik naar Afrika voor mijn werk. Ik heb mijn droombaan gevonden.”

Komt je studie nog terug in je werk? Jazeker. SBI is een combinatie van wetenschap en business, en dat is mijn werk ook. Als er nieuwe medicijnen worden ontwikkeld, moet ik én begrijpen hoe ze werken, én beslissen of ze praktisch zijn. Laatst heb ik veldonderzoek gedaan in drie Afrikaanse landen om een nieuw medicijn voor kinderen te testen. Het ging om een middel in poedervorm, maar lepels en maatbekers blijken ze daar nauwelijks te hebben. Het aanmaken was dus lastig, en ook was de vloeistof nogal veel voor kinderen. Dit medicijn gaan we dus aanpassen.”