Mirte Bosse

Mirte Bosse © Dennis van de Water‘Het mooist vind ik het redden van bedreigde diersoorten’

November 2015 – Mirte haalde in 2006 haar bachelor Biologie en in 2009 haar master Ecologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarna kreeg ze een promotieplek aan de Universiteit Wageningen, waar ze onderzoek deed naar varkensgenetica. Ze ontdekte dat het genoom van westerse landbouwvarkens elementen bevat van zowel Europese wilde zwijnen als Aziatische varkens. In 2015 promoveerde ze cum laude. Sindsdien werkt Mirthe bij het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek (NIOO).

Mirthe doet momenteel genetisch onderzoek naar koolmezen. “We hebben DNA-monsters van 2500 koolmezen en we weten van 650.000 locaties op het koolmezengenoom dat daar veel variatie voorkomt. Die 650.000 DNA-markers onderzoek ik op onderlinge verschillen om binnen deze koolmeespopulatie inteelt en natuurlijke selectie vast te stellen. Eerst bedenk ik op welke vragen ik antwoord wil hebben. Bijvoorbeeld: verschillen koolmezen uit verschillende delen van Europa genetisch gezien van elkaar, of is het één grote populatie? Vervolgens programmeer ik een script en als ik dat loslaat op de data is dat heel spannend, dan komen de resultaten.”

Positief kijkt ze terug op haar studententijd aan de VU: “Voor mij waren het echt twee werelden in één. Aan de ene kant het veldwerk waarbij we gefascineerd ontpoppende wespenboktorren in Millingen observeerden. Toen zijn wij écht ontpopt als biologen. Met één van mijn vriendinnen heb ik het nog steeds over onze fantastische veldwerkavonturen. De barre omstandigheden in de stromende regen, Henk Schat die met zijn nette schoenen vol in de plassen stond zonder dat het hem iets kon schelen, en ‘s avonds kaarten bij kaarslicht. De andere wereld was die van studievereniging Gyrinus waar ik actief lid was. Ik heb heel wat avonden doorgebracht in de Stelling, de stamkroeg in het W&N-gebouw.”

Lees het interview met Mirte Bosse