Rijco van Egdom

Rijco van Egdom ©Yvonne Compier‘We zaten altijd in het opblaaszwembad op het balkon’;

Wat houdt jouw werk in?
“Ik maak televisieprogramma’s voor kinderen: De Buitendienst en Het Klokhuis. Mijn doel is ingewikkelde onderwerpen zo duidelijk mogelijk uitleggen en tegelijk een spannende uitzending maken. Zo leggen we bijvoorbeeld uit hoe het hart werkt door iemand op een kartbaan langs lichaamsdelen te laten racen.”

Hoe ben je bij de NTR terechtgekomen?
“Ik had tijdens mijn studie al stage gelopen bij de NTR, toen nog Teleac. Na mijn studie heb ik eerst een paar jaar de educatieve bebording verzorgd voor Artis en daarna weer contact gezocht met Teleac. Eerst werkte ik er als webredacteur, later als camerajournalist en daarna als redacteur voor Nieuws uit de Natuur. Dat programma heb ik met collega’s afgestoft en heet nu De Buitendienst.”

Waar komt je interesse voor beeld vandaan?
“Tijdens mijn studietijd was ik heel actief bij de faculteitsvereniging Gyrinus Natans. Elk jaar ging ik mee op de introductieweek, als mentor of barploegmedewerker. Toen dat niet meer kon omdat ik te oud was, bedacht ik met een vriend een list: we stelden de organisatie voor een videoverslag te maken. Dat werkte. En toen ontdekte ik hoe tof ik filmen en monteren vind.”

Hoe was je studententijd?
“Erg gezellig. Ik woonde in Zuid-Oost, samen met twaalf biomedische en biologiestudenten. We zaten altijd in het opblaaszwembad op het balkon, kookten samen en organiseerden feestjes. Nu zien we elkaar nog steeds en gaan af en toe weekendjes weg. Mijn beste vrienden ken ik uit die tijd.”