Seada van den Herik

Saeda van en Herik‘Als ik vertel wat ik heb gestudeerd, hebben collega’s meteen meer respect’

Bedrijfswiskundige Seada van den Herik werd op haar 38ste directeur van Regiobank, daarna van Reaal Leven en vervolgens CEO van Zwitserleven, tot vorig jaar. Openhartig vertelt ze over haar loopbaan in grand café De Bosbaan, waaraan ze als voormalig WK-roeier veel herinneringen heeft. ‘Ik hoop dat ik een voorbeeld kan zijn voor andere vrouwen.’ 

Van den Herik studeerde Bedrijfswiskunde en Informatica aan de VU (tegenwoordig heet de opleiding Business Analytics). Deze studie komt in haar werk nog steeds van pas, vertelt Van den Herik: “In mijn functie moet je je als vrouw toch altijd wat meer bewijzen. Als ik mannelijke collega’s vertel wat ik heb gestudeerd, merk ik dat ze meteen meer respect voor me hebben. Die kan wel wat, denken ze dan blijkbaar. En voor mijn werk is het heel handig als je makkelijk formules en berekeningen begrijpt. Ik was afgelopen week op een Singularity-event in Amerika, waar veel technische en complexe lezingen werden gegeven, en ik kon alles volgen. Ik miste soms zelfs meer diepgang. Je leert in een bètastudie niet alleen werken met getallen en modellen, maar ook abstract en conceptueel denken, en vooral daar heb ik veel aan gehad. Studenten die nog moeten kiezen raad ik dan ook met klem aan: als je goed kan leren, kies dan een bètastudie.”

Als student heeft Van den Herik intensief geroeid bij Okeanos en twee keer aan een WK meegedaan. "Hiervoor moest ik twee keer per dag trainen, zes dagen per week. Om zeven uur ’s ochtends zat ik op de fiets en om zeven uur ’s avonds was ik thuis. Veel gefeest heb ik dus niet, maar ik ben heel erg blij dat het me gelukt is het roeien en mijn studie te combineren. Ik had het allebei even hard nodig: van alleen studeren werd ik te onrustig, maar alleen roeien kon ik ook niet. Mijn hersenen moesten wel af en toe ‘aan’. Ik was een behoorlijk brave student, denk ik. Ik ging altijd naar colleges en heb volgens mij één tentamen herkanst. Een wild liefdesleven zat er ook niet in, want ik had mijn huidige man net voor mijn studie ontmoet. Goede keus, maar een behoorlijk slechte timing, eigenlijk, haha!”

Lees het interview met Seada van den Herik