NWO-HOOFD CHEMIE TANJA KULKENS (1962) UIT DORDRECHT, AFGESTUDEERD IN 1987

‘Het eerste jaar was wel even doorbijten’

tanja-kulkens-portretWat voor werk doe je?
“Ik werk bij NWO, de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. We financieren onderzoek en organiseren onderzoeksprogramma’s. Ik ben als hoofd chemie verantwoordelijk voor de chemieactiviteiten en -medewerkers.”

Is het voor jouw functie nodig een diploma scheikunde te hebben?
“Zeker. Het is handig dat ik bijvoorbeeld subsidieaanvragen op hoofdlijnen kan begrijpen en kan laten beoordelen door experts.”

Wat vond je minder aan je studie?
“Het eerste jaar hadden we veel basisvakken, zoals wiskunde en natuurkunde. Dat was wel even doorbijten. Gelukkig kregen we vanaf het tweede jaar meer chemie-vakken en werd het interessanter.”

Waar bewaar je goede herinneringen aan?
“Scheikunde is een kleine studie: in mijn jaar waren we met veertig studenten. Doordat we ook urenlange practica hadden, leerden we elkaar goed kennen. We werden een hechte groep en gingen na afloop van een blok vaak een weekend samen weg.”

Heb je nog contact met studiegenoten?
“Een paar van hen zijn hoogleraar geworden, die spreek ik nu weer via mijn werk. En mijn man en ik waren jaargenoten. We gingen tijdens onze studie gewoon vriendschappelijk met elkaar om, maar daarna zagen we elkaar nog geregeld op feestjes van oud-studiegenoten. Toen ik na mijn studie een jaar naar Amerika ging en hij daar voor werk moest zijn, hebben we afgesproken. Een heel eind van de VU vandaan is daar onze relatie begonnen.”