Flows of Food

07-12-2017 | 08-12-2017

Beurs van Berlage, Amsterdam Almere

Flows of Food

voedingswetenschappers Jaap Seidell en Coosje Dijkstra.

Faculteit der Bètawetenschappen, Vrije Universiteit Amsterdam

Aard- en levenswetenschappen, Economie, Exacte wetenschappen

Overig

Flows of Food is het eerste internationale congres met het thema Food Council in Nederland. Naast de unieke kans om nieuwe inzichten en ideeën op te doen, direct van een van de meest originele denkers op dit gebied, Wayne Roberts, is Flows of Food vooral ook het kick off event van de Food Council MRA (Metropool regio Amsterdam). De meerwaarde van de Food Council komt tot uitdrukking in de regionale grensoverschrijdende werkwijze met het voedselsysteem als centraal uitgangspunt.

Flows of Food brengt de voorlopers, doordenkers, change agents, dwarsliggers, dromers uit alle sectoren en ketens van het regionaal voedselsysteem bij elkaar. Ondernemers, overheden, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, opiniemakers, studenten en activisten verbonden door een gemeenschappelijk passie en belang, het beter benutten van de enorme kansen en mogelijkheden die het voedselsysteem op Metropolitane schaal biedt.

Centraal in dit event staat Wayne Roberts. De Canadese denker die als een van de eersten de essentie en potentie van het voedselbeleid heeft benoemd, beschreven en uitgevoerd. Als voormalig directeur van de Food Policy Council van Toronto brengt hij 20 jaar ervaring mee. "Food is the lever" vormt zijn lijfspreuk. Voedsel is geen probleem maar een geweldige kans. Een zienswijze welke in lijn is met de uitspraak van Archimedes over het hefboom effect: “Geef mij een steunpunt en ik til de aarde op.” Voedsel vormt zo’n steunpunt. Een aanknopingspunt dat vragen, ideeen, kansen en mogelijkheden op uiteenlopende onderwerpen zoals overgewicht, verkeerde voeding, uitputting van de bodem, waterretentie, vereenzaming, verkeerscongestie, werkeloosheid, economische transitie, circulaire economie, groenvoorziening, klimaatverandering en vervuiling, bij elkaar laat vloeien.

Flows of Food is vooral een feest van onverwachtse ontmoetingen met bekende en onbekende participanten uit de regionale voedselwereld van de Metropool Regio Amsterdam. Tijdens het event wordt de oprichting van de Food Council MRA een feit, met het opstellen van een voedselraad. De raad weerspiegelt een organisch netwerk van deelnemers uit het bedrijfsleven, overheden, burgerinitiatieven en onderwijsinstellingen. Wat hen bindt is de realisatie dat voedsel een centraal medium vormt in de transitie naar een duurzame, gezonde, welvarende en rechtvaardige samenleving.

Flows of Food is geen eendagsvlinder. Het is een jaarlijkse ontmoetingsdag dat de regionale community bij elkaar brengt en successen, vragen en wensen zichtbaar maakt.

Rond een zevental kernthema's worden communities of practice gevormd met trekkers. Zij geven vorm en inhoud aan de toekomst van het regionale voedselsysteem.

Bezoek de website van Foodcouncil MRA voor meer informatie over de zeven kernthema's en om je aan te melden.