Diagnose met geluidsmetingen mogelijk

17-05-2018

13.45

Aula

Acoustic Force Spectroscopy (AFS)

D. Kamsma

prof.dr.ir. G.J.L. Wuite, prof.dr.ir. E.J.G. Peterman

Faculteit der Bètawetenschappen

Exacte wetenschappen

Promotie

Douwe Kamsma ontwikkelde een techniek waarbij met geluidsgolven de bindingskracht tussen moleculen en cellen kan worden getest. Zo kon hij de bindingskracht van witte bloedcellen aan de wand van bloedvaten meten.

Door bindingen aan geluidgolven bloot te stellen, kan de bindingskracht tussen moleculen worden gemeten. Kamsma testte tijdens zijn onderzoek onder andere de binding tussen antigeen en antilichaam. Zo’n antigeen is een eiwit van een lichaamsvreemde organismen zoals bacteriën of virussen en het antilichaam is een eiwit dat door witte bloedcellen wordt aangemaakt om het antigeen te binden en daarmee onschadelijk te maken. Een afweerreactie van het lichaam, dus.

Verder onderzocht Kamsma met deze techniek hoe de bouwstenen van een virus zich aan een DNA-molecuul binden en zichzelf in elkaar zetten. Ook onderzocht hij hoe de vouwing, draaiing, van een onderdeel van de DNA streng werkt – dit onderdeel wordt een DNA-‘haarspeld’ genoemd.

Op celniveau ontdekte Kamsma dat specifieke witte bloedcellen, die betrokken zijn bij het signaleren van infecties, sneller aan de wand van een bloedvat binden in de aanwezigheid van een speciale groeifactor (IL7), terwijl de plakkerigheid van de cellen niet veranderde.

De metingen laten zien dat deze nieuwe geluidstechniek voor fundamenteel onderzoek kan worden gebruikt, en dat het ook een hoge potentie heeft voor medische toepassingen, in bijvoorbeeld diagnostische apparaten om de activiteit van het immuunsysteem te kwantificeren. Kamsma’s techniek wordt inmiddels commercieel aan andere onderzoekers verkocht door een startup bedrijfje.

Deze onderzoeken dragen bij aan een bredere kennis van de werkingsprincipes van biologische processen op hele kleine schaal. 

Meer informatie over het proefschrift in DARE