Moleculaire Toxicologie: Uitzicht op Inzicht?

15-02-2018

15.45

Aula

Moleculaire Toxicologie: Uitzicht op Inzicht?

prof.dr. N.P.E. Vermeulen

Faculteit der Bètawetenschappen

Exacte wetenschappen

Afscheidscollege

“Bijwerkingen van geneesmiddelen zijn nog opvallend vaak onvoorspelbaar ondanks zeer uitgebreid preklinisch en klinisch onderzoek. En dat heeft regelmatig ernstige gevolgen, niet alleen voor de patiënten, maar ook voor de bedrijven die het geneesmiddel dan van de markt moeten halen”, zegt Nico Vermeulen in zijn afscheidsrede.

Klinisch relevante bijwerkingen van geneesmiddelen komen vaak voor: 6-8% van de ziekenhuisopnames is gerelateerd aan ernstige bijwerkingen. De gevoeligheid voor bijwerkingen van geneesmiddelen varieert bovendien sterk tussen individuen die ermee worden behandeld.

In zijn rede belicht Vermeulen de ontwikkeling van moleculair toxicologisch onderzoek. Ook schetst hij de nieuwe uitdagingen en perspectieven bij het ontwerpen en het ontwikkelen van veilige nieuwe geneesmiddelen. Zijn afscheidsrede is onderdeel van het wetenschappelijke symposiumMoleculaire Toxicologie: Uitzicht op Inzicht?

Ruim dertig jaar geleden, in 1987, hield Vermeulen in zijn oratie een pleidooi voor een nieuwe, meer mechanistische benadering van toxicologisch onderzoek, met name op moleculair niveau. De Moleculaire Toxicologiegroep van Vermeulen is internationaal toonaangevend op het gebied van geneesmiddel-toxicologisch onderzoek en onderwijs.

Ter ere van het afscheid wordt een symposium met internationaal erkende sprekers georganiseerd van 10.30-5.00 uur in het Auditororium van het O|2 Labgebouw.
Meer informatie