Sneller en makkelijker drinkwater testen op gifstoffen

18-01-2019

13.45

Aula

Sneller en makkelijker drinkwater testen op gifstoffen

N. Zwart

prof.dr. J. Boer, copromotoren dr. M.H. Lamoree, dr.ir. T.H.M. Hamers, dr. C. Houtman

Faculteit der Bètawetenschappen

Aard- en levenswetenschappen

Promotie

Nick Zwart bedacht nieuwe methodes om drinkwater sneller en makkelijker te testen op nieuwe, nog onbekende giftige stoffen. Hij onderzocht hoe de mogelijke blootstelling van mensen, planten en dieren aan gevaarlijke stoffen in bron- en drinkwater kan worden verminderd.

Verontreinigende stoffen kunnen in drinkwaterbronnen terechtkomen. Terwijl dit zeer goed gezuiverd wordt, is het wenselijk dat het bronwater dergelijke (toxische) stoffen niet bevat. Op een groot aantal stoffen wordt routinematig getest maar onbekende (nieuwe) stoffen worden hierbij echter gemist. Door stoffen in monsters middels chemische technieken te scheiden en de opgevangen fracties te analyseren met biologische testen kunnen verantwoordelijke stoffen geïdentificeerd worden.

Huidige methoden zijn echter erg tijdrovend en arbeidsintensief wat identificatie bemoeilijkt. Om identificatie sneller en makkelijker te maken moet het aantal fracties (resolutie) vergroot worden om zo het aantal stoffen per fractie te verminderen en identificatie gerichter te maken. Om die kleinere fracties te kunnen analyseren heeft Zwart de biologische testen gemodificeerd en geminiaturiseerd. Door deze ontwikkelde testen en aangepaste aanpak is monster-fractionering en het hierop uitvoeren van biologische testen hierdoor niet langer de beperkende factor binnen deze methode.

Meer informatie over het proefschrift in DARE