Techniek voor het eerst toegepast om buitenaards leven op te sporen

18-02-2019

11.45

Aula

Circular spectropolarimetric sensing of life

C.H.L. Patty

prof.dr. H.V. Westerhoff, copromotoren dr.ir. F. Snik, dr. R.J.M. Spanning, dr.ir. I.L. ten Kate

Faculteit der Bètawetenschappen

Aard- en levenswetenschappen

Promotie

De afgelopen twee decennia zijn er bijna vierduizend planeten ontdekt die draaien om andere sterren dan onze zon, zogenaamde exoplaneten. Om uit te vinden of daar leven is, moeten eigenschappen worden geïdentificeerd die uniek zijn voor het leven zelf. Lucas Patty, moleculair celfysioloog, ontwikkelde een techniek dat de draaiing van licht kan meten dat door planten gereflecteerd wordt.

Patty begon als eerste in het lab met het meten van doodgaande bladeren en allerlei algen. Het blijkt dat de techniek, waarmee hij de metingen deed, ook voor andere toepassingen te gebruiken is. Zo kan het toegepast worden om te onderzoeken of gewassen nog gezond zijn of aan het doodgaan zijn. Nadat Patty uitvoerig de techniek in het lab had getest, is hij het buiten gaan testen waar hij kon aantonen dat leven duidelijk te onderscheiden is van niet-leven.

De techniek kunnen wij in de verre toekomst gebruiken om leven waar te nemen buiten ons zonnestelsel. Nu worden er toepassingen onderzocht om te zorgen dat de techniek op kortere termijn ingezet kan worden voor de monitoring van bossen en landbouw.

Meer informatie over het proefschrift in DARE