Lopend vuur - NEMO Kennislink

29-08-2019

19:30

Plantage Kerklaan 38-40 1018 CZ, Amsterdam

Lopend vuur - Muziektheater en gesprek over bosbranden

Faculteit der Bètawetenschappen

Aard- en levenswetenschappen

Lezing

Muziektheater en gesprek met theatermaker en journalist Marjoloein Frijling, Greenpeace-directeur Anna Schoenmakers en prof. dr. Guido van der Werf over bosbranden, hun impact op het klimaat en de bepalende rol van de mens.

Door klimaatverandering waren de afgelopen zomers steeds heter en droger, met grote bosbranden tot gevolg. Hoe is dit gevaar te voorkomen? Onder de bomen van ARTIS kijk je naar scenes uit Fogo Correndo, een theatrale reconstructie van de grootste en dodelijkste bosbrand aller tijden in Portugal. De voorstelling wisselt klimaatfeiten af met fictieve verhalen van getuigen en Portugese fado’s. De voorstelling ging tijdens Oerol 2019 in première. Hierna volgt een gesprek over de impact van bosbranden op het klimaat en de bepalende rol van de mens.

Guido van der Werf brengt met modellen, satellietfoto’s en drones de bijdragen van branden in kaart. Hij vertelt over de impact van bosbranden op klimaatverandering.

Anna Schoemakers deelt vervolgens haar ervaringen m.b.t. het bestrijden van bos- en veenbranden in de Amur-regio in Rusland, het broedgebied van de Japanse kraanvogel. Jaarlijks vliegt in Rusland een gebied van zo’n 40 miljoen hectare in brand, waaronder 8 miljoen hectare bos (twee keer de omvang van Nederland). Greenpeace ondersteunt daar een uniek project, waarbij brandweerteams bestaande uit vrijwilligers in actie komen tegen bos- en veenbranden.

Over de sprekers
Theatermaker en journalist Marjolein Frijling reisde voor haar voorstelling Fogo Correndo naar Portugal en sprak met hulpdiensten, slachtoffers en nabestaanden over de impact van bosbranden op de samenleving.

Fysisch geograaf prof. dr. Guido van der Werf (Vrije Universiteit Amsterdam) is dé bosbrandenhoogleraar van Nederland. Hij onderzoekt de samenhang tussen de mondiale koolstofcyclus en het klimaat.

Anna Schoemakers is directeur van Greenpeace Nederland. 

Lees meer en tickets.