Hormonen op hol

06-09-2019

Hormonen op hol (over) leven in een chemische wereld

prof.dr. M.B.M. van Duursen

Faculteit der Bètawetenschappen

Aard- en levenswetenschappen

Oratie

Onze leefomgeving heeft een enorme invloed op onze gezondheid. We worden dagelijks blootgesteld aan chemicaliën, bijvoorbeeld via ons eten, kleding, cosmetica en speelgoed. Sommige van deze chemicaliën kunnen onze hormoonbalans verstoren. Als dit gebeurt bij een foetus in de baarmoeder, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen later in het leven, zoals onvruchtbaarheid. Majorie van Duursen, hoogleraar ‘Environmental Health and Toxicology’, zet haar leerstoel in voor het vergroten van toxicologische kennis van onze veranderende leefomgeving, waarbij ze haar onderzoek voornamelijk richt op de gezondheid van vrouwen, (toekomstige) moeders en hun kinderen.

Met behulp van voorlichting en onderwijs zet Van Duursen zich in voor bewustwording van hedendaagse omgevingsrisico’s in de maatschappij, zoals hormoonverstoring door blootstelling aan chemicaliën, om zo ziektes te voorkomen.