Verken je reproductieve toekomst bij expositie Reprodutopia

Faculteit der Bètawetenschappen

Aard- en levenswetenschappen

Expositie

Kunnen kunst en design helpen bij het betrekken van mensen bij de ontwikkeling van radicale technologieën, zoals de kunstmatige baarmoeder? Wetenschappers aan het Athena Instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam willen meer weten over meningsvorming over reproductieve technologieën. Tijdens de tentoonstelling Reprodutopia, in samenwerking met Next Nature Network, doen zij hier onderzoek naar.

Jarenlang gebruikten we verhalen over de bloemetjes en de bijtjes om uit te leggen waar onze kinderen vandaan komen. Maar voor hoe lang nog? De eerste drie-ouder baby zag het licht in 2016, vorig jaar verraste dr. He Jiankui vriend en vijand met de eerste designer-baby's. Nederlandse onderzoekers van het Máxima Medisch Centrum een miljoenensubsidie ontvangen voor het ontwikkelen van een kunstmatige baarmoeder. Reproductieve technologieën veranderen onze manier van kinderen krijgen, ze geven opnieuw vorm aan de samenstelling van onze gezinnen, en bevragen ons denken over seksualiteit en gender. De publieke discussie hierover is nu relevanter dan ooit.

Bezoek de tentoonstelling, neem deel aan onze events en draag bij aan Athena’s onderzoek!

De expositie vindt plaats van 9 oktober t/m 30 november 2019 en is dagelijks geopend van 9:00 - 19:00 uur. Adres:Droog, Staalstraat 7A/B, 1011 JJ Amsterdam

Kijk ook op facebook voor de expositie en de verschillende events die te bezoeken zijn.

12 oktober van 15:00 - 17:00: De toekomst van de kunstmatige baarmoeder
Een discussie over de beloftes en uitdagingen van nieuwe reproductieve technologieën met filosofe Anna Smajdor en ontwerper Hendrik-Jan Grievink.

17 en 31 oktober, 14 november: workshop Visual Thinking Strategy
Maak jouw gedachten zichtbaar! Door drie eenvoudige vragen te herhalen kijk je opnieuw naar Reprodutopia: Wat is er aan de hand? Waarom zeg je dat? Wat kunnen we nog meer vinden? Sta versteld van wat je ziet! Vergeet niet te reserveren, plaatsen zijn beperkt.

16 november van 14:30 - 17:00: Theaterdebat
Hoe zou het voelen om in een wereld te leven waar reproductieve technologieën zijn geaccepteerd en geïntegreerd? Het theaterdebat is een interactief theater format waar experts en publiek samenkomen om hun dromen en zorgen te onderzoeken. Doe mee en geef vorm aan jouw Reprodutopia!

30 november van 15:00 - 17:00: Filosoferen over onze reproductieve toekomst
Hoe gaan nieuwe reproductieve technologieën onze toekomst vormgeven? Wat betekent het voor onze keuzevrijheid, sociale (on)gelijkheid, de relatie met ons lichaam en het ongeboren kind? Een middag met onder andere: filosofen Anna Smajdor, Hafez Ismaili M'hamdi, Marcel Zuijderland, en Olya Kudina.

Betrokken onderzoekers Athena Instituut
Frank Kupper, Willemine Willems, Anouk Helzel en Joyce Nabuurs