Een spontane estafette in je hersenen

07-04-2020

13.45

Online

Activity-dependent regulation of synaptic neurotransmission by Ca2+ and tomosyn

R.Mancini

prof.dr. M. Verhage, dr. A.J.A. Groffen

Faculteit der Bètawetenschappen

Exacte wetenschappen

Promotie

Roberta Mancini ontwikkelde een methode om zeer kleine signaaltjes in gekweekte zenuwcellen op te sporen. Een nieuw meetinstrument en speciaal ontwikkelde software maken het nu mogelijk om zelfs kleine stroompjes van calcium zichtbaar te maken in synapsen, de contactpunten tussen zenuwcellen.

Al lang is bekend dat synapsen gevoelig zijn voor de elektrische pulsen die worden voorgeleid door zenuwcellen. De elektrische puls wordt omgezet in een calcium-stroompje. Het stroompje is het signaal voor de synaps om neurotransmitters uit te scheiden. En die neurotransmitters geven het signaal weer door aan de volgende cel. Zo ontstaat een soort estafette in je hersenen. Zonder dit proces kun je niet denken, voelen, leren, bewegen of zelfs ademen.  

Met de nieuwe methode ontdekte Mancini echter dat er ook calcium-signaaltjes optreden als er geen elektrische pulsen zijn. Dat gebeurt met name in synapsen. Omdat het onderliggende proces dat de signalen veroorzaakt nog niet is ontdekt, worden deze signale ‘spontane Ca2+ events’ (SCEs) genoemd. De SCEs zijn erg interessant omdat ze mogelijk verklaren waarom zenuwcellen niet alleen neurotransmitters uitscheiden tijdens elektrische activiteit, maar ook tijdens rust. Dit verschijnsel heet ‘spontane uitstoot’. Of de SCEs ook direct gekoppeld zijn aan de spontane uitstoot van neurotransmitters, heeft Mancini nog niet kunnen vaststellen.

Meer informatie over het proefschrift