KNAW-symposium Het nieuwe coronavirus

Faculteit der Bètawetenschappen

Aard- en levenswetenschappen

Lezing

Hoe gevaarlijk is het nieuwe coronavirus, dat eind vorig jaar in China opdook? Waar komt het virus vandaan? Hoe werkt het? Krijgen wij ermee te maken en wat kunnen we er tegen doen? Tijdens dit symposium spreken vier wetenschappers over de verspreiding en bestrijding van het coronavirus.

Coronavirussen veroorzaken in mensen over het algemeen milde infecties van de luchtwegen. We kennen echter ook de SARS- en MERS-varianten, die ernstigere ziekten veroorzaken. Eind 2019 verscheen er in China, in de stad Wuhan, een nieuw coronavirus. Hoewel de Chinese regering strikte maatregelen nam, heeft het virus zich toch snel verspreid. Binnen enkele weken waren er duizenden zieken en al bijna tweehonderd sterfgevallen. Eind januari riep de Wereldgezondheidsorganisatie een internationale noodsituatie uit.

Met
  • Eric Snijder, hoogleraar moleculaire virologie en hoofd van de Sectie Research van de Afdeling Medische Microbiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum – Wat zijn coronavirussen?
  • Marion Koopmans, hoogleraar virologie, Erasmus Medisch Centrum Rotterdam – Van spillover naar wereldwijde dreiging: wetenschap in actie
  • Aura Timen, hoogleraar respons in crises, Vrije Universiteit Amsterdam en hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding RIVM – Loopt Nederland gevaar?
  • Ab Osterhaus, hoogleraar virologie, University of Veterinary Medicine Hannover – Opties voor behandeling en preventie
  • Moderator van de avond is Ron Fouchier, hoogleraar moleculaire virologie bij het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam.
Meer informatie en aanmelden
Kijk voor meer informatie en het volledige programma op de website van de KNAW. Of neem contact op met Ella Uijtdewilligen, ella.uijtdewilligen@knaw.nl, 020 551 0710.

U bent van harte welkom bij dit symposium. Deelname is gratis, maar aanmelding is noodzakelijk via het aanmeldformulier op onze website.