Efficiëntere productie door informatie van lichtgevende eiwitten

23-11-2020

09.45

Online

Visualizing cellular adaptation in budding yeast during environmental changes

D. Botman

prof.dr. B. Teusink, dr.ir. J. Goedhart

Faculteit der Bètawetenschappen

Aard- en levenswetenschappen

Promotie

Door middel van lichtgevende eiwitten kan je zien hoe gistcellen zich aanpassen aan een verandering in hun omgeving. Dit blijkt uit het onderzoek van biomedische wetenschapper Dennis Botman. Begrijpen hoe gistcellen met veranderingen omgaan kan helpen de productie van bepaalde voeding, chemicaliën en medicijnen waarin gist wordt gebruikt efficiënter te maken.

Belangrijke informatie
Voor dit onderzoek stopte Dennis Botman speciale lichtgevende eiwitten in gist. Vervolgens werd er op de microscoop bekeken hoe deze gistcellen reageerden als er iets werd toegevoegd. Door de lichtsignalen van de gistcellen uit te lezen kon gemeten worden hoe gistcellen reageren op de verandering. De toegevoegde eiwitten laten namelijk belangrijke waarden uitlezen van de gistcel: hun energieniveau (ATP), hoe goed de gistcel kan groeien in zijn huidige omgeving (cAMP) en de lokalisatie van belangrijke enzymen.

Reactie gistcellen
Reacties op de toevoegingen waren duidelijk te meten en geven een goed beeld van hoe de gistcellen reageren op de veranderingen. De gevonden resultaten van dit onderzoek laten dus zien dat de lichtgevende eiwitten een belangrijke methode is om te begrijpen hoe gistcellen zich aanpassen aan veranderende omgevingen.

Verbeterde productieprocessen
Gist wordt veel gebruikt voor voedselproductie en om bepaalde chemicaliën on medicijnen te maken. Tijdens deze productieprocessen krijgen gistcellen ook te maken met veranderende omstandigheden. Het begrijpen van hoe gistcellen met deze veranderingen omgaan helpt om de gistcellen krachtiger te maken tegen veranderingen en verhoogt zo ook de efficiëntie van deze productieprocessen.

Livestream: https://www.youtube.com/channel/UCnN8TaVYe83472ewz9CH9HA