Rubiconbeurs voor zowel Eddie Nijholt als Kathrin Stavenhagen

Wiskundige Eddie Nijholt en immunologe Kathrin Stavenhagen, beiden net gepromoveerd, ontvingen een Rubiconbeurs. Hiermee gaan ze twee jaar in het buitenland post-doc onderzoek doen.

25-07-2017 | 8:33

De Rubiconbeurs van NWO is een persoonsgebonden subsidie waarmee getalenteerde wetenschappers kort na hun promotie ervaring kunnen opdoen aan een buitenlands topinstituut. 

eddie_nijholtEddie Nijholt gaat met deze beurs naar de UIUC (University of Illinois at Urbana–Champaign, VS), waar hij onder leiding van hoogleraar Lee DeVille de rol van netwerkstructuren uit de natuur in wiskundige problemen wil begrijpen. Hierbij kun je denken aan roofdier-prooivoedselnetwerken, maar ook aan de netwerkstructuren in de hersenen waarbij prikkels door neuronen via synapsen worden doorgegeven. Symmetrie speelt een belangrijke rol in de netwerken. Nijholt: "Met dit nieuwe stuk gereedschap in hand ga ik proberen een betere grip op netwerksystemen te krijgen. In het bijzonder wil ik weten hoe bekende 'knip-en-plak' resultaten uit de algebra”, de studie van symmetrie, gebruikt kunnen worden om netwerken te splitsen en samen te voegen. Hierbij hoop ik uiteindelijk een soort basisnetwerken te vinden die als 'bouwblokken' kunnen fungeren om nieuwe netwerken met gewenste eigenschappen te ontwerpen.” Van de 23 bèta-aanvragen zijn uiteindelijk 4 gehonoreerd met de Rubiconbeurs. De selectiecommissie gaf Nijholts aanvraag de hoogste waardering.  

kathrin_stavenhagenMet de Rubicon beurs gaat Kathrin Stavenhagen naar de onderzoeksgroep van hoogleraar Richard Cummings, Harvard Medical School in Boston (VS). Stavenhagen zal daar de rol die de mannose receptor speelt bij het reguleren van homeostase en immuniteit onderzoeken. Dit onderzoek sluit aan bij onderzoek van de groep van Irma van Die van de afdeling Moleculaire Celbiologie en Immunologie (VUmc), die hierin samenwerkt met de groep van Cummings. De mannose receptor is een endocytische receptor, die voorkomt op de celmembraan van o.a. immuuncellen. Deze receptor bindt aan suikers en speelt een belangrijke rol in het bepalen of moleculen lichaamseigen zijn, of afkomstig van ziekteverwekkers. Hoe dit precies gebeurt, dat is nog niet bekend. Daarom wil Stavenhagen de suikerbindende eigenschappen van de mannose receptor in kaart brengen en achterhalen hoe de mannose receptor immunologische reacties reguleert, zodat het lichaam zich effectief tegen indringers kan verweren.