Remco Korts boek over alle bacteriën in ons lichaam is uit

In zijn pas verschenen boek ‘De microbemens’ vertelt Remco Kort op onderhoudende wijze over het nut en de noodzaak van bacteriën in het menselijk lichaam. Met allerlei voorbeelden laat hij zien dat we niet zonder kunnen.

03-10-2017 | 12:54

Zo raadt Kort mensen aan om hun kinderen al van jongs af aan in de klei te laten wroeten, of met huisdieren te laten spelen. Hierdoor ontwikkelt zich een goed immuunsysteem. Als we  antibacteriële zeep gebruiken, vernietigen we juist de bacteriën die ons beschermen tegen agressieve ziektekiemen. En verstoring van het immuunsysteem kan ziektes als eczeem en allergie veroorzaken

Moedermelk
Zijn boek bevat talloze interessante voorbeelden. Zo krijgen baby’s via de moedermelk suikers binnen, die in als voedsel dienen voor bacteriën in de babydarmen. Deze darmflora is essentieel voor het ontwikkelen van een goede spijsvertering. Ook op andere plaatsen in het lichaam worden suikers aangemaakt om de juiste bacteriën te voeden.

Ziekenhuis bacteriën
In het boek staat een alternatieve manier beschreven om van de hardnekkige ziekenhuis bacteriën af te komen. Dergelijke bacteriën vormen in toenemende mate een bedreiging voor de toch al verzwakte patiënten. Dat het gebruik van antibiotica niet langer een oplossing is voor dit probleem, wordt steeds duidelijker. Het boek ‘De microbemens. Het belang van het onzichtbare leven’ bevat veel interessante voorbeelden van de samenwerking tussen de bacteriën met ons lichaam.

Meer over het boek is ook te lezen in het online VU magazine