VU-wetenschapper levert bijdrage aan Nobelprijs Natuurkunde

De Nobelprijs Natuurkunde is gewonnen door Rainer Weiss, Barry Barish en Kip Thorne, de grondleggers van het zwaartekrachtsgolfonderzoek. VU-hoogleraar Jo van den Brand leverde een belangrijke bijdrage aan de ontdekking: “Ik ben zeer verheugd en trots dat de Nobelprijs dit jaar is toegekend aan ons onderzoek naar zwaartekrachtsgolven”.

03-10-2017 | 11:35

Van den Brand benadrukt het belang van de ontdekking voor de wetenschap: “We weten al honderd jaar, sinds Albert Einstein, dat er zoiets bestaat als zwaartekrachtsgolven, trillingen in ruimtetijd. Maar we hebben ze nu voor het eerst met onze eigen ogen gezien”. Onlangs werd alweer de vierde detectie gedaan van een dubbel zwart gat. Deze meting is heel bijzonder, want het is de eerste meting waarbij de trillingen ook door de Virgo-detector in Italië zijn opgepikt, samen met de twee LIGO-zwaartekrachtsgolf detectoren in de VS.

Jo van den Brand
VU-hoogleraar Van den Brand is woordvoerder van Virgo, dat bestaat uit meer dan 280 natuurkundigen en technici van 20 verschillende Europese onderzoeksgroepen. De afgelopen jaren heeft hij met veel succes de zwaartekrachtsgolven-groep van het NWO Instituut Nikhef geleid, met als hoogtepunt de bekendmaking van de detectie van de eerste zwaartekrachtsgolven op 11 februari 2016. Sinds 1995 doet Van den Brand onderzoek naar het heelal als hoogleraar en leider van de vakgroep Subatomaire fysica bij de Vrije Universiteit Amsterdam.

Levenswerk
Rector magnificus van de VU, Vinod Subramaniam, feliciteert Van den Brand met zijn nauwe betrokkenheid bij deze belangrijke ontdekking: “Ik ben ontzettend trots op Jo en de rol die de Vrije Universiteit Amsterdam heeft kunnen spelen bij dit Nobelprijs-winnende levenswerk. Dit werk is ook een prachtig voorbeeld van waarom wij moeten blijven investeren in fundamentele wetenschap. De ontdekking van zwaartekrachtsgolven biedt inzicht in onze ontstaansgeschiedenis en is daarom van grote betekenis voor zowel de wetenschap als de samenleving.”

Meer weten?
In VU magazine vertelt Jo van den Brand over zijn werk bij de VU en de ontdekking van zwaartekrachtsgolven: “We kunnen wilde ideeën over het heelal eindelijk testen”

Zie voor meer informatie de website van het Nikhef
Curriculum Vitae en overzicht onderzoek Jo van den Brand