Nauwkeurige bepaling van nieuw leven na meteorietinslag mogelijk

Een internationaal onderzoeksteam, waaronder VU geoloog Jan Smit, onderzocht zeer zuivere boorkernen van de Yucatankrater in Mexico. Analyse van deze boorkernen geven heel precies aan op welk moment en met welk tempo leven op de aarde herstelde van de meteorietinslag 66 miljoen jaar geleden.

30-05-2018 | 15:04

De boorkernen zijn afkomstig van de binnenring van de krater bij Yucatan, die ontstaan is door de Chicxulub-inslag – de meteoriet die onze aarde raakte en het einde van de dinosauriërs betekende. “Vooral de laatste 60 centimeter van het onderste deel van de boorkern van 900m lengte is interessant”, zegt Jan Smit. “Hierin kun je prachtig zien hoe het zeewater dat in de krater was gestroomd tot rust kwam na de inslag: de grovere puinbrokken maken plaats voor steeds fijner materiaal. Hier tussenin zitten dunne laagjes zand: die vertellen iets over het klotsen van het water in de krater, te vergelijken met water dat in een badkuip klotst. Deze boorkernen zijn uniek omdat er helemaal geen vervuiling met ander materiaal heeft plaatsgevonden. Het geeft de zuivere gang van zaken van die tijd weer”.

Andere onderzoekers hebben op 1300 meter diepte nog levende cellen gevonden. Dit zou duiden op bacterieel leven diep in de aardkorst