NWO TOP- en ECHO-subsidie voor VU-onderzoekers

Hoogleraar biofysica van fotosynthese Roberta Croce en universitair hoofddocent synthetische chemie Eelco Ruijter, ontvangen respectievelijk een TOP- en ECHO-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

02-05-2018 | 16:01

Verhoging van gewasopbrengsten
Roberta Croce ontvangt een TOP-subsidie ter waarde van 780.000 euro voor onderzoek naar het verhogen van de capaciteit van planten om licht te absorberen om uiteindelijk gewasopbrengst te verhogen.

Het verhogen van gewasopbrengsten is één van de grote hedendaagse uitdagingen. De energie die nodig is voor gewasgroei is afkomstig van licht. Het doel van dit project is het verhogen van de capaciteit van planten om licht te absorberen. Dit zal met name gunstig zijn in zeer dicht begroeide gewasvelden.

Namaken van natuurstoffen voor nieuwe medicijnen
Eelco Ruijter ontvangt een ECHO-subsidie van 260.000 euro voor onderzoek naar het namaken van biologisch actieve natuurstoffen ten behoeve van nieuwe medicijnen.

Natuurstoffen uit geneeskrachtige planten vormen sinds mensenheugenis de basis voor medicijnen. Deze stoffen bestaan vaak uit moleculen met een complexe kooistructuur en een zeer specifieke driedimensionale vorm. De onderzoekers ontwikkelen efficiënte nieuwe reacties om zulke moleculen selectief na te maken wat zal bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe medicijnen.

Over de subsidies
Een TOP-subsidie is bedoeld om innovatieve onderzoekslijnen van gevestigde toponderzoeksgroepen te versterken of uit te breiden. De ECHO-subsidies bieden onderzoekers de kans om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken, die de kiem kunnen zijn voor onderzoeksthema’s van de toekomst.