Hoogleraar Moleculaire Toxicologie Nico Vermeulen neemt afscheid

Op donderdag 15 februari 2018 neemt Nico Vermeulen officieel afscheid van de VU, met een wetenschappelijk symposium en een afscheidsrede, beide getiteld: Moleculaire Toxicologie: Uitzicht op Inzicht?

23-01-2018 | 10:32

“Bijwerkingen van geneesmiddelen zijn nog opvallend vaak onvoorspelbaar ondanks zeer uitgebreid preklinisch en klinisch onderzoek. En dat heeft regelmatig ernstige gevolgen, niet alleen voor de patiënten, maar ook voor de bedrijven die het geneesmiddel dan van de markt moeten halen”, aldus Nico Vermeulen. Klinisch relevante bijwerkingen van geneesmiddelen komen vaak voor: 6-8% van de ziekenhuisopnames is gerelateerd aan ernstige bijwerkingen. De gevoeligheid voor bijwerkingen van geneesmiddelen varieert bovendien sterk tussen individuen die ermee behandeld worden. In zijn rede belicht Vermeulen de ontwikkeling van moleculair toxicologisch onderzoek. Ook schetst hij de nieuwe uitdagingen en perspectieven bij het ontwerpen en het ontwikkelen van veilige nieuwe geneesmiddelen. De afscheidsrede is onderdeel van het wetenschappelijke symposium ‘Moleculaire Toxicologie: Uitzicht op Inzicht?

Ruim 30 jaar geleden, in 1987, hield Vermeulen in zijn oratie een pleidooi voor een nieuwe, meer mechanistische benadering van toxicologisch onderzoek, met name op moleculair niveau. De Moleculaire Toxicologie groep van Vermeulen is internationaal toonaangevend op het gebied van geneesmiddel-toxicologisch onderzoek en onderwijs.

Loopbaan
Nico Vermeulen studeerde Scheikunde in Nijmegen (1969-1975) en promoveerde vervolgens in Leiden (1980) bij professor Breimer op een aan geneesmiddelmetabolisme gerelateerd onderwerp. In 1985, werd hij op 35-jarige leeftijd benoemd als hoogleraar Moleculaire Toxicologie in de afdeling Farmacochemie aan de Vrije Universiteit.

Binnen de VU, was Nico Vermeulen onder andere hoofd van de Sectie Moleculaire Toxicologie (1985-2017), decaan van de Faculteit Scheikunde (1997-2000), hoofd van de Afdeling Scheikunde & Farmaceutische Wetenschappen (2009-2015) en oprichter en directeur van AIMMS, het Amsterdam Institute for Molecules, Medicines and Systems (2010 - 2017).

Buiten de VU was hij onder andere president-elect, president en past-president van ISSX, de International Society for the Study of Xenobiotics (2000-2005), organisator van de Joint 19th Microsomes & Drug Oxidation / 12th European ISSX meeting in Noordwijk aan Zee (2012) en coördinator/manager van SafeSciMET, een groot Europees IMI-JU consortium voor Education & Training in translational drug safety sciences (2010-2016). Ook heeft hij nauwe contacten met Indonesische Universiteiten.

Verder kreeg hij onder andere de ‘European Scientific Achievement Award’ van ISSX (2006 Manchester), een ere-doctoraat aan de Universiteit van Kopenhagen (2011) en de ‘Distinguished Service Award’ van ISSX (2015, Busan).

Vermeulen was promotor van 55 promovendi, begeleidt er momenteel nog zes en is (co)auteur van meer dan 430 wetenschappelijke publicaties op het gebied van de (moleculaire) toxicologie, bioanalyse en farmacochemie.

Voor meer informatie zie Agenda.