ERC Starting Grant à 1,5 miljoen euro voor Wouter Halfwerk

Evolutionair ecoloog Wouter Halfwerk heeft een ERC Starting Grant gekregen voor zijn onderzoek naar communicatiesystemen van dieren in stedelijke gebieden.

27-07-2018 | 13:34

Het onderzoeksvoorstel ‘CITISENSE: evolving communication systems in response to altered sensory environments’ krijgt deze beurs van 1,5 miljoen euro voor een periode van vijf jaar. Wouter Halfwerk gaat onderzoeken hoe communicatiesystemen van dieren zich aanpassen aan de veranderende omgeving in stedelijke gebieden.

Wetenschappers weten dat veel diersoorten in de stad er anders uitzien dan dieren in het bos of op het platteland maar hoe dit precies veroorzaakt wordt en of er sprake is van een evolutionaire aanpassing is nog niet bekend. Kunnen dieren hun baltsroep direct aanpassen aan de verschillende stadsfactoren, zoals licht- en lawaaivervuiling, of de aan- of afwezigheid van roofdieren? Of verloopt de verandering via een selectieproces waarbij bepaalde individuen het beter doen in de stad dan anderen? Hoe snel verloopt de aanpassing aan het stadse leven en wat zijn de beperkingen die ervoor kunnen zorgen dat dieren zich niet optimaal kunnen aanpassen? Op dit soort vragen gaat Wouter Halfwerk met een nog samen te stellen team jonge onderzoekers antwoorden proberen te vinden.

Baltsende kikkers en hongerige vleermuizen
Om deze vragen te beantwoorden richt het onderzoeksteam zich op het communicatiesysteem van de tungara-kikker en zijn soortgenoten in Midden- en Zuid-Amerika. Deze kikkers roepen vanuit poeltjes om vrouwtjes aan te trekken maar lopen daarbij sterk het risico om ook roofdieren zoals de Franjelip-vleermuis of parasitaire vliegen aan te trekken. Het was al bekend, door lab-experimenten, dat zowel de kikkers als zijn roofdieren beïnvloed worden door licht en lawaai, maar welke gevolgen dit heeft voor de evolutionaire dynamiek in het veld moet nu worden uitgezocht.

Hiertoe gaat het team op grote schaal baltsplekken in het tropisch regenwoud van Panama blootstellen aan licht en geluid en middels hightech observatie-apparatuur monitoren hoe dit het voorkomen en gedrag van de verschillende soorten beïnvloed. Daarnaast leent de roep van kikkers zich uitstekend om digitaal aan te passen en af te spelen in het bos om hiermee evolutie zo realistisch mogelijk na te bootsen.

ERC Starting Grant
De European Research Council financiert excellent onderzoek binnen de EU en heeft met de Starting Grants als doel om jonge onderzoekers klaar te stomen voor hun toekomstige leidende rol in hun vakgebied. Er werd in totaal 603 miljoen euro aan subsidie toegekend aan 403 internationale onderzoekers, onder wie Wouter Halfwerk. De toekenning was het resultaat van een strenge selectie van de 3170 aanvragen uit verschillende landen.

Links naar profiel en onderzoek
https://www.amsterdamecology.nl/principal-investigators/wouter-halfwerk/