Veni-beurzen voor Natuurkunde en Informatica

Drie jonge wetenschappers van de Faculteit der Bètawetenschappen krijgen van NWO een Veni-beurs ter waarde van 250.000 euro. Vincent Friebe en Nicoletta Liguori zijn natuurkundigen, Kaveh Razavi is computerwetenschapper.

16-07-2018 | 13:45

Friebe, Liguori en Razavi (vlnr op de foto) krijgen een Veni-beurs voor de volgende drie voorstellen.

Hacking Photosynthesis: a biosensor for environmental pollutants
Vincent Friebe (Natuurkunde) is biofysicus en gaat onderzoek doen naar pesticiden. Bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden zijn noodzakelijk om de opbrengst van landbouw te verhogen. Dit onderzoek heeft tot doel een biologische sensor te ontwikkelen om residuen van pesticiden in het drinkwater snel en eenvoudig te detecteren.

Moleculaire beschermingsstrategieën van planten tegen zonnebrand
Nicoletta Liguori (Natuurkunde) doet onderzoek naar fotosynthese. Door zich van overtollig geabsorbeerde energie te ontdoen, vermijden planten beschadiging door licht. De schakelaars van fotoprotectie zijn eiwit-conformatieveranderingen, maar het mechanisme is tot nu toe onbekend. Liguori wil dit moleculaire mechanisme beschrijven met een combinatie van nieuwe ultrasnelle spectroscopische methoden en moleculaire dynamica.

How I Learned to Stop Worrying and Love Unreliable Hardware
Kaveh Razavi (Informatica) is een onderzoeker in de cybersecurity-groep van hoogleraar Herbert Bos. Hij onderzoekt het bouwen van veilige systemen, gebruikmakend van onbetrouwbare hardware. Fabrikanten stoppen steeds meer transistors in apparaten, om de capaciteit en performance van onze systemen te verbeteren. Dit toenemende aantal transistors in computer-hardware zorgt weliswaar voor betere prestaties, maar ook voor mindere hardware-betrouwbaarheid. Hierdoor kunnen hackers systeembeveiliging omzeilen.

Veni-beurzen
NWO heeft aan 154 veelbelovende jonge wetenschappers een Veni-financiering toegekend. Hiermee krijgen zij de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder te ontwikkelen. Veni maakt onderdeel uit van NWO’s Vernieuwingsimpuls: Veni, Vidi, Vici.