Wetenschappers LaserLaB VU werkten mee aan Aeolus-weersatelliet

De revolutionaire weersatelliet Aeolus werd deze week de ruimte in gelanceerd. VU-natuurkundigen van het LaserLaB hebben meegewerkt aan de voorbereiding voor deze missie.

24-08-2018 | 10:30

De Aeolus-satelliet gaat drie jaar lang met een laser windmetingen doen vanuit de ruimte. Aeolus (‘god van de wind’) gaat de wind meten tot op 30 kilometer hoogte vanaf de grond. Door deze nieuwe metingen kunnen meteorologen straks betere weersvoorspellingen doen. Bovendien zullen de nieuwe onderzoeksgegevens helpen bij klimaatonderzoek en klimaatmodellen.

Lichtverstrooiing
In opdracht van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA hebben de natuurkundigen in het LaserLaB VU precieze metingen verricht om uit te vinden hoe de moleculen in de lucht (stikstof- en zuurstofmoleculen) het licht van een laser verstrooien. Ze hebben het zogenaamde Rayleigh-Brillouin lijnprofiel van zuurstof en stikstofgas gemeten bij verschillende drukken en temperaturen.

“Bovendien hebben we hierover een model opgesteld dat nu als rekenalgoritme wordt gebruikt om de snelheid van moleculen in de atmosfeer (dus de windsnelheid) uit de satellietgegevens te deduceren”, vertelt hoogleraar Wim Ubachs, een van de betrokken natuurkundigen.

Iedere zeven dagen een scan
De komende tijd gaat de ESA de laser en alle andere systemen aanzetten. Dan moet Aeolus in een baan rond de aarde komen en gaat hij iedere zeven dagen de hele wereldbol scannen met zijn laser. Op de websites van ESA en het KNMI is de lancering van de Aeolus terug te kijken en is er veel meer informatie te vinden over de missie.

Foto Aeolus-sateliet; bron: ESA