Per 1 januari 2019 is Marja Lamoree benoemd tot hoogleraar Analytische chemie voor milieu en gezondheid. De leerstoel is ingebed in de afdeling Environment & Health tot en met 31 december 2023.

20-12-2018 | 13:25

Lamoree is opgeleid als analytisch chemicus aan de VU en promoveerde in 2000 aan de Universiteit Leiden op een proefschrift getiteld: Capillary Electrophoretic Separation Techniques gekoppeld aan Electrospray Ionization Mass Spectrometry.

Ze was werkzaam bij OctoPlus BV, een onderzoeksorganisatie op het gebied van geneesmiddelontwikkeling. In 2000 keerde Lamoree terug naar de VU waar ze als onderzoeker startte in de milieuanalytische chemie aan het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de bètafaculteit. In 2017 verhuisde ze met haar afdeling naar het O|2 Labgebouw om te werken bij Environment & Health.

Marja Lamoree houdt zich voornamelijk bezig met de ontwikkeling van effect-gestuurde analyse (EDA) waarbij het onderzoek zich richt op het ontdekken en identificeren van onbekende toxische stoffen in het milieu en in de mens, waarbij een combinatie van chemische analyse en toxicologische technieken wordt gebruikt. Voor de identificatie van stoffen wordt gebruik gemaakt van hoge resolutie massaspectrometrie voor suspect en nontarget screening. Daarnaast ontwikkelt ze analysemethoden voor de bepaling van bekende milieuverontreinigende stoffen op sporenniveau in verschillende milieumatrices zoals sediment, oppervlaktewater, effluent, slib en biota en in matrices voor humane biomonitoring zoals plasma, urine en moedermelk.