Wereldwijde hotspot van hooggeciteerde onderzoekers op Bèta VU

De Faculteit der Bètawetenschappen heeft een unieke prestatie geleverd: zeven onderzoekers verbonden aan afdelingen in ‘Triple E’ (EEE: Earth, Environment and Ecology) staan op de jaarlijkse, wereldwijde lijst van Highly Cited Researchers 2018.

13-12-2018 | 15:17

Zo’n enorme lokale dichtheid van hooggeciteerde onderzoekers is ongekend in Nederland en waarschijnlijk ook in de wereld. Om op deze prestigieuze lijst te staan, moet een wetenschapper tot de top 1% behoren van onderzoekers die artikelen publiceren in internationale wetenschappelijke tijdschriften met een officiële impactfactor. Dit zijn de tijdschriften die op een speciale website worden vermeld: het Web of Science. Voor de ranglijst kijken ze naar het aantal hooggeciteerde artikelen die wetenschappers in de afgelopen tien jaar hebben gepubliceerd.

Terwijl Hans Cornelissen (Ecologie) en Guido van der Werf (Aardwetenschappen) al enkele jaren op deze lijst stonden, zijn ze nu vergezeld door vijf andere hooggeciteerde onderzoekers die behoren tot Triple E: Peter Verburg (IVM) , Han Dolman en Richard de Jeu (Aardwetenschappen) en Toby Kiers en Sebastiaan Luyssaert (Ecologie). Hoewel de VU over het algemeen hoog scoort (in Nederland), met 26 wetenschappers op de lijst, is de citatie-hotspot bij Triple E dit jaar onevenredig groot. Een belangrijk gevolg van deze opmerkelijke prestatie is dat het de internationale wetenschappelijke ranglijst van de VU aanzienlijk zal helpen.