4 miljoen euro voor ITN onderzoeksproject ONCORNET2.0

De EU heeft 4 miljoen euro aan onderzoeksubsidie toegekend aan Martine Smit en Jacqueline van Muijlwijk (Medicinal Chemistry/ AIMMS) en collega’s uit de academische wereld en het MKB uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

23-05-2019 | 13:08

Martine Smit en Jacqueline van Muijlwijk leiden dit Europese onderzoeksconsortium, genaamd ONCORNET2.0. Het project bouwt voort op het succes van ONCORNET (Oncogenic GPCR Network of Excellence and Training). Dit is een ITN, van de eerste in zijn soort, met betrekking tot GPCR-geneesmiddelonderzoek, die met succes heeft gezorgd voor wetenschappelijke vooruitgang en de training van 15 getalenteerde beginnende onderzoekers (early stage researchers: ESR’s). Dit Europese onderzoeksconsortium werd ook gecoördineerd door VU-hoogleraren Smit en Van Muijlwijk.

GPCR-eiwitten in tumoren
ONCORNET2.0 maakt gebruik van recente wetenschappelijke en technologische doorbraken (bijv. Cryo-EM, CRISPR-Cas, geavanceerde microscopie) om de werking van twee belangrijke GPCR-eiwitten – genaamd CXCR4 en ACKR3 (CXCR7) – te ontrafelen en als aangrijpingspunt voor geneesmiddelen in te zetten. Deze eiwitten worden in hoge mate aangetroffen in meerdere tumoren, maar hun rol in de progressie van kanker is nog steeds niet geheel duidelijk.

De onderzoekers zullen nieuwe strategieën ontwikkelen voor CXCR4 / ACKR3-modulatie (nanobodies, photoswitchable liganden) en hun effecten op oncogene reacties onderzoeken, om belangrijke nieuwe kennis (met behulp van systeembiologie) en potentiële aanknopingspunten voor de ontwikkeling van geneesmiddelen op te leveren.

Toonaangevende onderzoeksgroepen in Europa
ONCORNET2.0 brengt de leidende GPCR-onderzoeksgroepen in Europa bij elkaar en zal de volgende generatie jonge onderzoekers (15 promovendi) opleiden door een multidisciplinaire opleiding.

Dit programma integreert zowel onderzoek (bijv. geneesmiddelontwikkeling, proteomics, imaging) en uiteenlopende vaardigheden (bijv. ondernemerschap, academisch schrijven, mediatraining) door blended learning en simulaties die projecten in de farmaceutische industrie nabootsen. Dit zorgt ervoor dat de ESR’s effectief kunnen werken in de hedendaagse geneesmiddelenonderzoeksprogramma’s en dit zal de Europese concurrentiepositie op het gebied van geneesmiddelenonderzoek vergroten.

De volgende academische groepen werken samen in dit Europese onderzoeksproject:
  • Martine Smit, Jacqueline van Muijlwijk, Rob Leurs, Iwan de Esch (Vrije Universiteit Amsterdam, NL)
  • Steve Hill, Meritxell Canals, Steve Briddon (University of Nottingham, Verenigd Koninkrijk)
  • Philippe Marin, Thierry Durroux, Sébastien Granier, Jean Philippe Pin (CNRS, FR)
  • Martin Lohse (Max-Delbruck-Centrum für Molekulare Medizin, DE)
  • Carsten Hoffmann (Universitätsklinikum Jena, DE)
  • Françoise Bachelerie, Géraldine Schlecht-Louf (INSERM, FR)
  • Federico Mayor, Petronila Penela (Universidad Autónoma de Madrid, ES)
  • Graeme Milligan, Gerry Graham (University of Glasgow, VK)
MKB’s:
  • QVQ (Raimond Heukers, NL)
  • InterAx Biotech (Maria Waldhoer, CH)
Andere partnerorganisaties zijn: Cisbio (Eric Trinquet, FR), Sosei Heptares (Chris de Graaf, VK), ALMAC (Alastair Hay, VK), Promega (Rachel Ohana, Keith Wood, VS) en Learning By Simulation (LBS) (Leon Delbressine, NL).