Spectaculaire fossielen gevonden na meteorietinslag

Een internationaal onderzoeksteam, onder wie VU-geologen Jan Smit en Klaudia Kuiper, heeft in de Amerikaanse staat Noord-Dakota een modderpoel ontdekt die ontstaan is op het moment dat de dinosauriërs uitstierven.

01-04-2019 | 11:10

Dit levert uniek bewijs op dat een meteorietinslag op Yucatan, Mexico van 66 miljoen geleden, een eind maakte aan het leven van de dinosauriërs. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Kerkhof
In een afzetting van tsunamigolven die vlak na de meteorietinslag ontstaan is, is een unieke fauna en flora bewaard gebleven die de eerste uren na de inslag documenteren. Dit geeft een buitengewone inkijk in het leven op het continent op het moment van de inslag. Het gefossiliseerde kerkhof - opgestapelde vissen, vermengd met verbrande boomstammen en naaldboomtakken, dode zoogdieren, dinosaurusveren en insecten - werd door het onderzoeksteam opgegraven. Nergens anders op aarde vind je zo'n verzameling aan organismen die uit zoveel verschillende leeftijden bestaat en uiteenlopende levensfasen vertegenwoordigt én die allemaal tegelijkertijd stierven.

Verbazingwekkende ontdekkingen
Smit onderzoekt de vindplaats al enkele jaren in stilte met een onderzoeksteam onder Amerikaanse leiding. Hij sloot zich aan bij het team om de tektieten te analyseren en te dateren. Klaudia Kuiper heeft de tektieten via de Ar/Ar methode in het VU geochronologie laboratorium nauwkeurig gedateerd op precies dezelfde ouderdom als de Chicxulub meteorietinslagkrater. Veel tektieten zijn gevonden in bijna perfecte staat, ingebed in barnsteen. Smit: "Wij hebben een verbazingwekkende reeks ontdekkingen gedaan die in de toekomst nog waardevoller zullen blijken te zijn. Dit zijn pas de allereerste vondsten, er is nog veel meer. In het huidige materiaal hebben we in ieder geval al diverse dinosaurusveren ontdekt en een nooit uitgekomen ei van een pterosaurus. De komende jaren blijven we doorgraven en deze fantastische afzettingen vanuit verschillende gezichtspunten bestuderen. Ik denk dat wij de volgorde van het uitgeworpen materiaal door de inslag tot in de kleinste details kunnen ontrafelen. Dit hebben we nog nooit kunnen doen met andere inslagen rond de Golf van Mexico".

Media aandacht
Het tijdschrift The New Yorker bracht afgelopen vrijdag onverwacht al een artikel uit over dit onderwerp nog voordat de wetenschappelijke publicatie verscheen. Afgelopen weekend volgden er meer publicaties in o.a. de Volkskrant en het NRC.

Photo: Robert DePalma