Neurowetenschappers ontdekken grotere en snellere hersencellen in hersenen van slimme mensen

Wat maakt sommige mensen slimmer dan anderen? Een team neurowetenschappers, neurochirurgen en klinisch psychologen van de VU en Amsterdam UMC onder leiding van neurowetenschapper Huib Mansvelder heeft ontdekt dat slimmere hersenen zijn uitgerust met snellere en grotere hersencellen.

07-01-2019 | 13:19

Het onderzoek is op 18 december gepubliceerd in de paper ‘Large and fast human pyramidal neurons associate with intelligence’ in eLife. Wetenschappers van de VU en Amsterdam UMC werkten voor dit artikel samen met onderzoekers van Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) Heemstede.

Hersencellen en intelligentie
We weten dat ons brein werkt door de activiteit van bijna 100 miljard hersencellen die elk als een kleine chip fungeren: ze verzamelen, verwerken en geven informatie door in de vorm van elektrische signalen. Vooral in hersengebieden die verschillende soorten informatie integreren, zoals frontale en temporale lobben, hebben hersencellen grotere dendrieten - lange uitlopers die gespecialiseerd zijn in het verzamelen van signalen. Eerdere studies hebben voorspeld dat grotere dendrieten hersencellen helpen sneller elektrische signalen te initiëren. Vanwege de moeilijke toegang tot menselijke levende zenuwcellen was het tot nu toe onbekend of een van deze cellulaire eigenschappen daadwerkelijk betrekking heeft op menselijke intelligentie.

Door gebruik te maken van hersenweefsel uit hersenoperaties voor de behandeling van epilepsie, hebben de onderzoekers nu ontdekt dat cellen van mensen met een hoger IQ grotere dendrieten en snellere actiepotentialen hebben, vooral tijdens verhoogde activiteit. Met behulp van computermodellering hebben zij aangetoond dat  neuronen met grotere dendrieten en snellere actiepotentialen meer binnenkomende informatie kunnen verwerken en meer gedetailleerde informatie kunnen doorgeven aan andere neuronen wat samenhangt met de mate van intelligentie.