TOP-subsidie voor onderzoek naar vroege hersenafwijkingen en Alzheimer

Het onderzoek van neurowetenschapper Ronald van Kesteren, (Moleculaire & Cellulaire Neurobiologie), krijgt een TOP-subsidie van 675.000 euro van ZonMw.

07-02-2019 | 13:39

Interneuron networks in Alzheimer's disease: diagnostic and therapeutic implications heet het project waarin Van Kesteren en zijn groep onderzoek gaan doen om vroege afwijkingen in hersenactiviteitspatronen te vinden die duiden op een preklinisch stadium van de ziekte van Alzheimer.

Afwijkingen in hersenactiviteit behoren tot de vroegste kenmerken bij mensen die aan de ziekte van Alzheimer lijden. Het is onduidelijk om welke specifieke afwijkingen het gaat of hoe deze afwijkingen gebruikt kunnen worden om de ziekte beter te herkennen of behandelen.

Hersenactiviteitsmarkers
Onderzoek in Alzheimer-muismodellen heeft in de afgelopen jaren veel duidelijk gemaakt over de onderliggende cellulaire en moleculaire veranderingen die zorgen voor afwijkende hersenactiviteit. Het doel van het onderzoek van Van Kesteren is om deze nieuwe inzichten te vertalen naar bruikbare hersenactiviteitsmarkers voor vroege Alzheimer, die gemeten kunnen worden met diagnostische technieken als EEG of MEG.

Moleculaire analyse
Daarnaast moet een moleculaire analyse van de verantwoordelijke zenuwcellen nieuwe aanknopingspunten opleveren voor mogelijke behandeling van Alzheimer in een vroeg stadium. Het project is een samenwerking met Klaus Linkenkaer-Hansen (VU-Bèta, Integratieve Neurofysiologie), Alida Gouw en Philip Scheltens (VUmc Alzheimercentrum) en Bart Eggen (Universitair Medisch Centrum Groningen).

In totaal zijn elf projecten van excellente onderzoeksgroepen gehonoreerd voor deze subsidie ter hoogte van maximaal € 675.000,- en is bedoeld voor onderzoek dat minimaal 4 en maximaal 5 jaar duurt.