Jacob de Boer in discussie over schadelijke brandvertragers in Science

VU-hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer is in het toonaangevende wetenschappelijke magazine Science verwikkeld in een discussie over brandvertragers.

10-09-2019 | 16:16

In een opiniestuk in Sciencein april dit jaar, deed De Boer, samen met zijn Amerikaanse co-auteur Heather Stapleton, een oproep aan de overheid en andere autoriteiten om de industrie te verbieden nog schadelijke halogeen-houdende brandvertragers te blijven produceren.

Generalisatie
Nu is er hierop gereageerd in Science door drie toxicologen van de North American Flame Retardant Alliance (NAFRA). De auteurs van dit artikel betichten De Boer en Stapleton ervan dat ze alle halogeen-houdende brandvertragers over één kam scheren.

Deze generalisatie zou geen recht doen aan de mogelijkheden die halogeen-houdende brandvertragers bieden. Er bestaan volgens de auteurs al wel nieuwe halogeen-houdende brandvertragers, die ongevaarlijk zijn voor mensen. De industrie is voortdurend bezig met het doorontwikkelen en verbeteren van dit soort nieuwe brandvertragers.

Vicieuze cirkel
Waarom focust de industrie überhaupt op halogeen-houdende brandvertragers?, vragen De Boer en Stapleton zich af in hun reactie hierop in Science. De afgelopen decennia is steeds weer gebleken dat halogeen-houdende brandvertragers gevaar kunnen opleveren voor mens en milieu. Elke keer komt er een zogenaamd verbeterd type op de markt. Deze vervanger wordt dan jarenlang uitgebreid getest door toxicologen en blijkt dan vaak even schadelijk, maar ondertussen is het kwaad al geschied en is zo opnieuw een giftige stof wereldwijd in het milieu verspreid, schrijven De Boer en Stapleton.

De autoriteiten zouden deze vicieuze cirkel moeten doorbreken en veel meer druk op bedrijven moeten uitoefenen om veilige producten te maken. De Boer en Stapleton herhalen hun stelling uit hun eerste opiniestuk in april: “Er bestaan goede alternatieven zónder de schadelijke halogenen erin. De meeste halogeenvrije brandvertragers zijn bovendien beter in het onderdrukken van rook en ze verminderen het vrijkomen van de hoeveelheid gevaarlijke gassen tijdens verbranding.”