ERC Consolidator Grant voor natuurkundige Stefan Witte

Stefan Witte, universitair hoofddocent bij de afdeling Natuurkunde en groepsleider bij het Advanced Research Center for Nanolithography (ARCNL), krijgt een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro.

12-12-2019 | 10:52

ERC is de European Research Council. In totaal heeft de VU vier ERC Consolidator Grants toegekend gekregen: voor de wetenschappers Daniel Balliet , Dimitris Pavlopoulos , Catherine de Vries en Stefan Witte dus. Zij ontvangen ieder een beurs van twee miljoen euro van de Europese Onderzoeksraad (ERC).

Hoge-resolutie beeldvorming van nanostructuren
Witte krijgt de beurs voor zijn voorstel ‘Seeing the invisible: light-based 3D imaging of opaque nanostructures’. De natuurkundige gaat nieuwe methodes ontwikkelen voor hoge-resolutie beeldvorming van nanostructuren. Complexe nanostructuren spelen een steeds belangrijkere rol in de maatschappij, aangezien ze de basis vormen voor de chips die te vinden zijn in moderne elektronische apparaten zoals smartphones. Naarmate zulke structuren kleiner en complexer worden, wordt het nauwkeurige karakteriseren van hun structuur en werking steeds uitdagender.

Witte en zijn onderzoeksgroep zullen afbeeldingstechnieken ontwikkelen die gebruik maken van zachte Röntgenstraling en geluidsgolven, die worden opgewekt door ultrasnelle laserpulsen, om 3D beelden te maken met een resolutie die veel beter is dan wat met optische microscopen mogelijk is. Deze aanpak werkt zelfs voor structuren die compleet ondoorzichtig zijn voor licht.

Consolidator Grant
De ERC Consolidator Grant is een van de grootste persoonsgebonden onderzoeksubsidies in Europa en bedoeld voor onderzoekers die een onderzoeksgroep verder willen uitbouwen. 301 topwetenschappers in heel Europa ontvangen in totaal ruim 600 miljoen euro.