Nico van Straalen maakt encyclopedie van evolutiebiologie

Nico van Straalen, emeritus hoogleraar dierecologie van de VU, heeft deze maand met uitgeverij Ensie de ‘Encyclopedie van de evolutiebiologie’ gelanceerd. Het boek omvat ruim 500 pagina’s met 450 lemma’s.

08-10-2019 | 16:41

Nico van Straalen heeft met dit boek een naslagwerk neergezet voor de geïnteresseerde leek, student of docent. Een naslagwerk waarin de meeste termen uit de moderne evolutiebiologie worden beschreven.

Elanden, fruitvliegen en erwtenplanten
Aansprekende onderwerpen worden behandeld waarbij antwoord wordt gegeven op bijvoorbeeld de volgende vragen. Waarom zijn elanden in het noorden van Zweden zwaarder dan in het zuiden? Hoe bepalen fruitvliegen en erwtenplanten onze evolutie? Waarom hebben vogels in een vochtig klimaat meer donkere kleuren in hun veren? Welke overblijfselen van onze voorouders zitten er nog in ons lichaam?

Ensie geeft met dit boek, 73 jaar na haar eerste Encyclopedie, weer een iconische Encyclopedie uit.
Ensie staat voor Eerste Nederlandse Systematisch Ingerichte Encyclopaedie. Ensie publiceerde haar eerste encyclopedie in 1946. Sinds 2014 is het omgevormd tot een open platform dat jaarlijks meer dan 8 miljoen gebruikers trekt. Het platform digitaliseert tevens oude encyclopedische werken.