Subsidie voor onderzoek stoppen-met-roken bij ernstig psychiatrische aandoeningen

Onderzoekers Marcel Adriaanse (Gezondheidswetenschappen, VU) en Berno van Meijel (VUmc-InGeest/InHolland/Parnassia Groep) hebben een gezamenlijke subsidie van 510.000 euro toegekend gekregen van Stichting Steun en ZonMW. Dit gaan zij inzetten voor onderzoek naar stoppen-met-roken bij mensen met een ernstig psychiatrische aandoening.

25-10-2019 | 13:15

Mensen met een ernstig psychiatrische aandoening (EPA) roken vaker in vergelijking met de algemene bevolking. Bij mensen met EPA is roken een belangrijke oorzaak van vroegtijdig overlijden, vooral veroorzaakt door hart- en vaatziekten en aandoeningen van de luchtwegen die optreden als gevolg van het roken.

Nog niet voldoende getest
Een stoppen-met-roken-programma kan deze achterstand op gezondheidsgebied bij mensen met EPA helpen verminderen. In Nederland zijn deze programma’s nog niet voldoende getest op effectiviteit bij deze doelgroep. De genoemde partners gaan daarom onderzoek doen naar de implementatie en effectiviteit van een stoppen-met-roken-programma in vergelijking met de gebruikelijke zorg bij volwassen mensen met EPA.

Verminderen van gezondheidsproblemen
De interventie omvat farmacologische behandeling (o.a. nicotinevervangende middelen) in combinatie met gedragsondersteuning door opgeleide verpleegkundigen en peer support. Het programma duurt een jaar en wordt uitgevoerd door ambulante behandelteams in de specialistische GGZ. Het doel van het programma is het terugbrengen van het aantal mensen met EPA dat rookt en het verminderen van de genoemde gezondheidsproblemen. De totale duur van het onderzoek is vier jaar en start begin 2020. In 2023 worden de resultaten verwacht.