Wereldwijde voedselproductie in gevaar bij gelijktijdige hittegolven in gewasproducerende regio’s

Hittegolven kunnen de voedselproductie in gevaar brengen als ze gelijktijdig optreden in gewasproducerende gebieden, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, West-Europa, Rusland en Oekraïne. Gelijktijdige hittegolven in deze gebieden worden veroorzaakt door specifieke golfpatronen in de straalstroom die rondom de aarde cirkelt.

09-12-2019 | 17:00

Een groep wetenschappers waaronder Kai Kornhuber van Columbia University (New York) en Dim Coumou, klimaatwetenschapper bij IVM-VU en het Potsdam Institute for Climate Impact Research, toont aan hoe specifieke golfpatronen in de straalstroom de kans op gelijktijdig optredende hittegolven in belangrijke gewasproducerende regio's sterk vergroten. Bijvoorbeeld in West-Europa en delen van Noord-Amerika en Azië. Deze gebieden zijn verantwoordelijk tot wel een kwart van de wereldwijde voedselproductie. Extreme weersomstandigheden van een dergelijke omvang kunnen de voedselproductie dus aanzienlijk schaden en de prijzen doen stijgen. Met grote maatschappelijke impact en sociale onrust tot gevolg. Dit onderzoek is vandaag gepubliceerd in Nature Climate Change.

Kwetsbaar voeldselsysteem
De onderzoekers ontdekten hiermee een nog niet eerder gevonden kwetsbaarheid in het voedselsysteem: “Wanneer deze grootschalige windpatronen zich voordoen, zien we dat het risico op gelijktijdige hittegolven in belangrijke gewasproducerende regio’s met twintig keer toeneemt”, aldus Kornhuber.

Wereldwijde voedselproductie in gevaar
Grote delen van de Verenigde Staten en Canada, West-Europa, Rusland en Oekraïne zijn bijzonder gevoelig voor deze atmosferische patronen die hittegolven veroorzaken die gewassen aantast. Dim Coumou vertelt: “Normaal kun je verwachten dat lage gewasopbrengsten in één regio worden gecompenseerd door goede oogsten elders. Deze golven in de atmosfeer kunnen echter tegelijkertijd de oogsten in belangrijke gewasproducerende gebieden laten mislukken, waardoor risico's ontstaan ​​voor de wereldwijde voedselproductie.”

Betere kennis van golfpatronen nodig
De onderzoekers merken op dat klimaatmodellen niet alle aspecten van deze golfpatronen goed weergeven. Dit betekent dat verzekeraars en experts op het gebied van voedselveiligheid te maken kunnen krijgen met een blinde vlek bij het beoordelen van de mogelijk desastreuze effecten van hittegolven die gelijktijdig optreden. Vanwege de kwetsbaarheid van de wereldwijde voedselproductie is meer onderzoek nodig naar dit fenomeen. Betere kennis van deze mondiale golfpatronen kan uiteindelijk de voorspellingen van hittegolven en van de landbouwproductie verbeteren, zodat tijdig anticiperende maatregelen genomen kunnen worden.

Bekijk hier een video waarin het fenomeen van de mondiale golfpatronen wordt toegelicht.