ERC-PoC grant voor slapeloosheidsonderzoek Eus Van Someren

Slaapprofessor Eus Van Someren is een van de vijfenvijftig winnaars van de European Research Council die ERC Proof of Concept-beurzen hebben ontvangen. Met de Grant kunnen ze het commerciële of maatschappelijke potentieel van hun onderzoeksresultaten verkennen. De beurzen maken deel uit van het EU-programma voor onderzoek en innovatie, Horizon 2020.

28-04-2020 | 9:48

Slaaponderzoek
Wat maakt slaap zo belangrijk voor onze gezondheid? We hebben lang gedacht dat het vooral belangrijk is dat je genoeg slaap krijgt. Maar uit recente bevindingen door Van Someren in zijn ERC-adG-project INSOMNIA blijkt dat het bij slaap geen kwestie is van ‘hoe meer hoe beter’. Te lang slapen kan zelfs negatieve effecten hebben als de slaap niet van goede kwaliteit is. Het is niet zozeer de duur van de slaap, maar de kwaliteit die ertoe doet.

Van Someren ontdekte dat rusteloze slaap het verwerken van emoties gedurende de slaap belemmert. Bij heel erg rusteloze slaap kunnen stress en spanning zelfs toenemen over de nacht. In dit geval dus ‘hoe meer slaap, hoe slechter’. Inderdaad, beperken van de hoeveelheid tijd die slapelozen in bed doorbrengen kan tot gevolg hebben dat ze zich beter gaan voelen.

Door de toenemende interesse in slaap is er nu een consumentenmarkt voor kleine apparaten die lichaamsbewegingen en/of fysieke variabelen meten. Gekoppeld aan apps geven die apparaten de consument een schatting van de slaapduur. Wat de huidige apparaten missen, is een betrouwbare schatting van de slaapkwaliteit die nu juist zo belangrijk is. De PoC subsidie stelt de groep van Someren van het  Nederlands Herseninstituut staat om samen met wetenschappers en bedrijven over de hele wereld tools voor geautomatiseerde signaal analyse te ontwikkelen, specifiek gericht op het vastleggen van slaapkwaliteit.

De ERC Proof of Concept (PoC) –subsidies - € 150.000 per project - kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om zakelijke kansen te onderzoeken, octrooiaanvragen voor te bereiden of de praktische haalbaarheid van wetenschappelijke concepten te verifiëren.