Kunst en wetenschap samen op zoek naar oplossingen voor duurzame samenleving

Een aantal grote Europese kunst- en wetenschapsorganisaties waaronder de onderzoeksgroep Hybrid Forms Laboratorium van de afdeling natuur- en sterrenkunde van de Vrije Universiteit Amsterdam, starten STUDIOTOPIA, Art meets Science in the Antropocene.

09-04-2020 | 12:07

Kunstenaars en wetenschappers verspreid over zeven Europese landen zullen nieuwe perspectieven en oplossingen onderzoeken voor vraagstukken over onder meer milieu, vervuiling, biotechnologie, kunstmatige intelligentie en klimaatverandering. Zij ontvangen voor het vierjarig project een subsidie van 2.8 miljoen euro van het EU-Creative Europe programma.

Raoul Frese, directeur van Hybrid Forms: “Wetenschappelijke ontwikkelingen in biotechnologie en informatica gaan zo snel dat kritische reflectie tijdens het onderzoek noodzakelijk is. Meer interactie tussen wetenschappelijke disciplines onderling, en tussen burgers en onderzoekers is hiervoor nodig. Kunstenaars vormen een brug tussen deze groepen. Zij hebben een bredere blik waardoor hun manier van onderzoek bij uitstek geschikt om grote complexe problemen inzichtelijk te maken."

In Nederland, kunnen kunstenaars en wetenschappers terecht in het kunstwetenschappelijk laboratorium van de Faculteit der Bètawetenschappen, Hybrid Forms. In het project zullen studenten, jongeren en burgers betrokken worden via workshops en bijeenkomsten. Gedurende het programma zal werk worden op diverse Europese locaties vertoond, waaronder de VU campus. In 2022 vindt een overzichtstentoonstelling plaats in museum BOZAR in Brussel. Daar zijn de resultaten van alle Europese residenties bij elkaar te zien.

Hybrid Forms
Hybrid Forms Lab is een unieke plek binnen de Vrije Universiteit Amsterdam. In het experimentele lab wordt door kunstenaars en wetenschappers transdisciplinair onderzoek uitgevoerd op het snijvlak van kunst en wetenschap. Projecten zijn ingebed in programma’s van verschillende subsidiegevers, en van verschillende studierichtingen van zowel de VU als kunstacademies. Op dit moment lopen projecten met thema's als kunstmatige fotosynthese, kunstwerken met lasers, artificiële intelligentie en hybride biologische en technologische machines.

Wetenschappers die graag met kunstenaars samen willen werken kunnen zich aanmelden via de website van Studiotopia. Daar is ook informatie te vinden over de deelnemende kunstenaars, waaronder Christiaan Zwanikken uit Amsterdam en kunstenaarsduo Dmitry Gelfand en Evelina Domnitch. Studiotopia-partners zijn Gluon (B), ARS Electronica (A), Cluj Cultural Centre (Ro), Laznia Centre of Modern Art (PL), Onassis Cultural Centre (Gr), Vrije Universiteit Amsterdam (NL) en Laboral (Spain).

Voor meer informatie kun je contact opnemen met:
Raoul Frese, directeur van Hybrid Forms Laboratorium en onderzoeker toegepaste fotosynthese en energie in het LaserLab van de afdeling natuur- en sterrenkunde van de Vrije Universiteit Amsterdam. E-mail: r.n.frese@vu.nl; telefoon: 020-5987263.

topia

eu