Nieuwe keversoort vernoemd naar The Beatles

Onderzoekers, waaronder VU-bioloog Joris Koene, hebben een nieuwe keversoort ontdekt en vernoemen het naar The Beatles. De kever werd gevonden tijdens een citizen science expeditie in het Vondelpark, vlakbij het Hilton Hotel waar John Lennon en Yoko Ono vijftig jaar geleden hun ‘Bed In For Peace’ deden.

04-06-2020 | 13:50

Insecten worden vaker vernoemd naar beroemde muzikanten. Zo kreeg Lady Gaga een cicade naar zich vernoemd, Beyoncé een vlieg en vier soorten waterjuffers werden vernoemd naar alle bandleden van Queen. Vreemd genoeg is er nog nooit een kever (beetle) vernoemd naar de Beatles. In een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Contributions to Zoology wordt dit nu rechtgezet.

Ontdekt met citizen science
Een team insectenkenners ging met een groep buurtbewoners op expeditie in het Vondelpark. Daar ontdekten ze een nieuwe keversoort (slechts 2 mm lang en levend in de bodem) en besloten het dier Ptomaphagus thebeatles te noemen. Ze kozen deze naam niet alleen omdat er nog nooit een kever vernoemd was naar de Beatles, maar ook omdat het precies vijftig jaar geleden was dat John Lennon en Yoko Ono in het nabijgelegen Hilton Hotel hun beroemde 'Bed In For Peace' deden.

Taxon Expeditions
De excursie werd georganiseerd door Taxon Expeditions, die expedities verzorgt voor mensen met interesse in de natuur en wetenschap. De citizen scientists dragen zo bij aan het doen van echte wetenschappelijke ontdekkingen. Tijdens het onderzoek in het Vondelpark ontdekte de groep eerder al een nieuwe parasitaire wesp, die ze Aphaereta vondelparkensis noemden. Taxon Expeditions is opgericht door Iva Njunjić and Menno Schilthuizen van Naturalis Biodiversity Center. De Vondelpark-expeditie werd georganiseerd in samenwerking met de Vrije Universiteit en de Gemeente Amsterdam.

Foto: R. van Elsas (VU)