Praktische gids voor probiotica wint Opwijrda-prijs 2019

VU-microbioloog Remco Kort en TNO onderzoeker Valeria Agamennone (gepromoveerd aan de VU) ontvingen op 12 mei de Opwijrda-prijs 2019.

15-05-2020 | 15:29

Zij ontvingen de prijs voor het beste artikel dat afgelopen jaar verscheen in het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO): Een praktische gids voor probiotica ter preventie van antibiotica-gerelateerde diarree in Nederland. De jury prijst de originaliteit van het artikel, de validiteit van de boodschap en conclusies en het feit dat het bijdraagt aan de maatschappelijke meningsvorming.

Agamennone, Kort en collega’s concluderen op basis van een meta-analyse in hun artikel dat verschillende enkel- of meerstammige probiotische formuleringen in staat zijn het risico op antibiotica-gerelateerde diarree te verkleinen. Aanbevolen wordt om probiotica gedurende de hele periode van de antibioticakuur – twee uur na inname – en tot 1 à 2 weken na de kuur in te nemen. Hun onderzoek kwam tot stand door samenwerking tussen wetenschappers van TNO Zeist, University College Roosevelt, Artis-Micropia en de Vrije Universiteit Amsterdam.

De prijs (een totaalbedrag van 1000 euro) zet Kort in als allereerste start-subsidie voor een nieuwe stichting crispatus die hij zal oprichten met Rosanne Hertzberger (microbioloog) en Heleen Eising (gynaecoloog) met als doel het bevorderen van onderzoek naar de rol van micro-organismen in de gezondheid en het ontwikkelen van pro- pre- en antibiotische producten en behandelingen en het verrichten van al wat hiermee verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

Over de Opwijrda-prijs De Opwijrda-prijs is vernoemd naar apotheker R.J. Opwijrda uit Nijmegen, die in 1864 het Pharmaceutisch Weekblad oprichtte en ruim 25 jaar hoofdredacteur was. Het is de vierde keer dat deze prijs wordt uitgereikt nadat het PW Wetenschappelijk Platform in 2016 werd omgezet naar het NPFO.

De uitreiking van de prijs vindt normaal gesproken plaats tijdens het jaarlijkse PRISMA-symposium. Dit symposium is afgelast vanwege de coronamaatregelen. Valeria Agamennone en Remco Kort hebben een videoboodschap van de jury ontvangen en de oorkonde per post.