Henri Bal ontvangt NWO-beurs voor videobewakingsproject

Voor het project "Real-Time Video Surveillance Search" hebben hoogleraren Henri Bal (VU) en Cees Snoek (UvA) een subsidie van 750.000 euro ontvangen van NWO's Open Technology Program. De onderzoeksresultaten worden geïntegreerd in een real-time zoekmachine voor videobewaking op Amsterdam Schiphol Airport.

27-01-2020 | 12:35

Videobewaking van luchthavens is een zeer arbeidsintensieve en complexe taak, die moeilijk te automatiseren is doordat de videobeelden enorm complex zijn en het analyseren veel computerkracht kost. Schiphol telt zo’n 3.500 camera’s en deze worden non-stop gebruikt door bewaking, douane en marechaussee van Schiphol.

Verdachte situaties
Deze partijen hebben de behoefte aan een systeem dat de analyses beter en efficiënter uitvoert dan het menselijk oog. Geautomatiseerde oplossingen uit de branche bieden tot nog toe slechte resultaten. In het Real-Time Video Surveillance Search-project worden technieken uit de Artificial Intelligence (AI) en High Performance Computing (HPC)  gebruikt om deze real-time video-analyses beter mogelijk te maken. Daarbij richt het onderzoek zich op het herkennen van verdachte situaties, niet op gezichtsherkenning.

Ongelabelde data
Cees Snoek van het Informatics Institute van de UvA gaat met zijn team onderzoeken hoe machine learning (een vorm van AI) in te zetten is met zo veel mogelijk ongelabelde data. Deze data bestaan uit voorbeelden van incidenten waarmee de computer zichzelf traint om deze incidenten steeds beter te herkennen. De High Performance Distributed Computing Group van de VU gaat onderzoek doen naar de schaalbaarheid van de berekeningen: hoe kunnen de complexe video-data van duizenden bewakingscamera's worden geanalyseerd zonder vertrouwelijke data naar een extern rekencentrum te hoeven sturen. Dit mag namelijk niet vanwege de privacywetgeving.

Real-time zoekmachine
Het project biedt financiering voor drie promovendi en een software-ingenieur. Het onderzoek loopt vier jaar en zal wetenschappelijke publicaties en proefschriften opleveren en een aantal 'demonstrators' - waarmee de werking van de software wordt getoond - voor interactieve real-time videobewaking. De onderzoeksresultaten worden geïntegreerd in een realtime zoekmachine voor videobewaking op Amsterdam Schiphol Airport.