Nieuw model om risico’s tropische cyclonen te berekenen

Om de impact van tropische cyclonen wereldwijd te kunnen verkleinen, is het cruciaal om een goede berekening van het risico te maken, zodat tijdig beschermingsmaatregelen kunnen worden genomen. Met een nieuw ontwikkeld model - door onder andere wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam - kan tropische cyclonen-activiteit wereldwijd worden gesimuleerd en de intensiteit van deze tropische cyclonen worden berekend in kustgebieden en op kleine eilanden, zoals in het Caribisch gebied.

06-02-2020 | 10:08

Het onderzoek is gepubliceerd in Scientific Data.

STORM-model
Onderzoekers van het VU-Instituut voor Milieuvraagstukken hebben in samenwerking met de Universiteit van Southampton en het KNMI, het Synthetic Tropical cyclOne geneRation Model (STORM) model ontwikkeld. Met geavanceerde statistiek maakt het STORM-model van een kleine dataset een dataset van 10,000 jaar aan tropische cyclonen onder dezelfde klimaatomstandigheden. Zo worden tropische cyclonen gesimuleerd die (nog) niet zijn voorgekomen, maar theoretisch wel mogelijk zijn in ons huidige klimaat.

Risicometing
Het is lastig om met de huidige beschikbare datasets goede berekeningen van risico’s van tropische cyclonen te maken. Dit komt doordat deze datasets te weinig informatie bevatten, zowel in ruimtelijke zin als op langere tijdschalen. Er wordt pas 40 jaar gemeten, en dat is te weinig om uitspraken te kunnen doen over de meest extreme tropische cyclonen. Eerste auteur klimaatwetenschapper Nadia Bloemendaal: “Voor de eerste keer hebben we een dataset met extreme cyclonen die niet in onze metingen zitten, maar wel kunnen voorkomen. Dit is zeer waardevol voor waterbeheerders en andere beleidsmakers om hun maatregelen uit te testen.”

Het STORM-model wordt verder ontwikkeld zodat het ook mogelijk is om cyclonen te bestuderen onder klimaatverandering. Dit geeft beleidsmakers de informatie over een eventuele toename in intensiteit en frequentie van extreme stormen, ook in gebieden waar die nu nog niet voorkomen. In de afgelopen tien jaar hebben tropische cyclonen wereldwijd veel schade aangericht, met als hoogtepunt de orkanen Harvey, Irma en Maria die in 2017 in de top-5 schadelijkste orkanen ooit kwamen met een totale schade van ruim 220 miljard USD.