Proefschrift dierecoloog Oscar Franken bekroond met NEV Dissertatieprijs 2019

VU-dierecoloog Oscar Franken heeft met zijn proefschrift de Dissertatieprijs van de Nederlandse Entomologische Vereniging (NEV) gewonnen. Met deze prijs bekroonde de jury zijn proefschrift tot de beste in het veld van entomologie in het jaar 2019.

09-01-2020 | 13:29

‘Feeling the Heat’
Franken onderzocht in zijn prijswinnende proefschrift ‘Feeling the Heat’ het effect van klimaatextremen op ongewervelde dieren. Hiervoor bestudeerde hij twee jaar lang levensgemeenschappen van geleedpotigen (zoals spinnen en insecten) die leven in en op de bodem van het groene strand in Schiermonnikoog. Hij veranderde daarnaast klimaatomstandigheden op locatie, in het laboratorium en met computersimulaties om te ontdekken hoe deze dieren hierop reageren.

Met alle opgedane kennis ontwikkelde hij een nieuwe onderzoeksopstelling (CLIMECS) die het mogelijk maakt om experimenten met complexe klimaatmanipulaties, inclusief extreme situaties zoals hittegolven, uit te voeren.

Nieuw onderzoek op de Waddenzee
De prijs is vorige maand door de voorzitter van de NEV aan Franken overhandigd tijdens de Nederlandse Entomologendag. Hier ontving hij ook een geldprijs van 1000 euro. “Hiervan ga ik een vaarcursus volgen en heb ik een boek aangeschaft over biodiversiteit in de zeeën van Noordwest-Europa”, aldus Franken. Hij gaat namelijk als postdoc aan de slag bij een groot onderzoeksproject van Rijksuniversiteit Groningen en het NIOZ op Texel. Hier gaat hij onderzoek doen naar de samenstelling van diersoorten en voedselketens in het deel van de Waddenzee dat nooit droogvalt tijdens eb.

NEV Dissertatieprijs
De NEV reikt jaarlijks de Dissertatieprijs uit voor het beste proefschrift dat in dat academisch jaar succesvol is verdedigd aan een Nederlandse universiteit.