Mark Hoogendoorn benoemd tot hoogleraar Quantitative Data Analytics

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft Mark Hoogendoorn per 1 oktober 2020 benoemd tot hoogleraar op de leerstoel ‘Quantitative Data Analytics’ bij de afdeling Informatica.

10-09-2020 | 13:02

Hoogendoorn gaat zich met de leerstoel toewijden aan het herkennen van patronen in data, een vorm van kunstmatige intelligentie: de zogeheten machine learning. Hoogendoorn: "Het doel is hierbij met name het verbeteren van deze algoritmes, dus de fundamentele kant van algoritmes. Daarnaast zal ik me ook bezighouden met het toepassen van deze verbeterde algoritmes in de praktijk, vooral bij toepassingen in de zorg."

Nog lang niet vlekkeloos als in de praktijk
Alhoewel machine learning tegenwoordig veel in het nieuws is, waarbij grote successen gemeld worden, werkt het nog lang niet vlekkeloos in de praktijk. Hoogendoorn: "Er zijn zeker nog ontwikkelingen nodig om dit in bepaalde toepassingen écht succesvol te kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de zorg, waarin modellen gemaakt kunnen worden op basis van data van eerdere patiënten door middel van machine learning. Die modellen kunnen dan voorspellen wat het ziekteverloop van een patiënt zal zijn, of welke behandeling het beste werkt."

Om dit goed te kunnen doen, moeten de resulterende modellen inzichtelijk zijn, zodat je kunt zien waaróm het een bepaalde voorspelling doet, wat nu vaak niet het geval is, zegt Hoogendoorn. "Ook zijn er voor zeldzame ziektes beperkte hoeveelheden data van patiënten beschikbaar: de algoritmes moeten dus heel efficiënt kunnen leren. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van essentiële ontwikkelingen in dit vakgebied."

Meer fundamenteel onderzoek nodig
Om die essentiële ontwikkelingen binnen het vakgebied te kunnen maken, is dus meer fundamenteel onderzoek in machine-learning-technieken nodig. "Daarmee zorgen we dat dit beter in de praktijk toe te passen is en daarmee helpen we arts en patiënt bij de behandeling van diverse aandoeningen. Op de VU-campus wordt veel van dit soort interdisciplinair onderzoek gedaan en ik wil daar graag aan bijdragen", aldus Hoogendoorn.

Biografie
Mark Hoogendoorn promoveerde in 2007 aan de Vrije Universiteit Amsterdam, en ging daarna als postdoctoraal onderzoeker aan de slag bij de University of Minnesota. Vervolgens werkte hij als universitair docent aan de VU Amsterdam. In 2015 was hij Visiting Scientist aan het Massachusetts Institute for Technology. In zijn onderzoek richt hij zich op voorspellende modellering en personalisatie met behulp van AI-technieken, voornamelijk toegepast in het gezondheidsdomein. Hij nam deel aan en leidde een groot aantal onderzoeksprojecten met betrekking tot AI en gezondheid en was de gezamenlijke coördinator van het FP7 ICT4Depression-project. Momenteel is hij bestuurslid van de International Society for Research on Internet Interventions en is voorzitter van de Special Interest Group on Data Sharing and Standards in dezelfde organisatie. Verder is hij bestuurslid van Amsterdam Medical Data Science.