3,2 miljoen euro voor onderzoek naar de interactie tussen vloeistof en gesteente in de continentale aardkorst

De afdeling Aardwetenschappen van VU Amsterdam ontvangt een EU subsidie van circa 3,2 miljoen euro om samen met een internationaal team van 8 partners* 12 PhD-studenten op te leiden in FluidNET (GA-956127); een Marie Skłodowska-Curie Actions Innovative Training Network.

15-09-2020 | 16:00

VU-aardwetenschappers Jan Wijbrans en Fraukje Brouwer, cluster Geologie en Geochemie, gaan samen met de partners onderzoek doen naar de interactie tussen vloeistof en gesteente in de diepere continentale aardkorst. Het onderzoek is van belang om smelten van de aardkorst en bijvoorbeeld ook gebergtevorming beter te begrijpen, maar vooral ook om te begrijpen hoe concentratie van elementen in metaalertsen werkt. De vraag naar metaalertsen gaat naar verwachting in de nabije toekomst sterk toenemen, omdat verschillende schaarse metalen essentieel zijn voor het maken van elektronica en voor het opwekken van duurzame energie.

Vloeistof fase
Vloeistoffen, en met name water, vormen met de vaste kristallijne bestanddelen een belangrijk component van de aardkorst omdat water optreedt als oplosmiddel, als katalysator voor chemische reacties, het transporteert elementen in oplossing en het beïnvloedt de sterkte van gesteenten. De aanpak van FluidNET richt zich vooral op het traceren van de oorsprong van de vloeistof fase en hoe het water zich door het gesteente verplaatst. Verder wordt in FluidNET geprobeerd om de tijdschalen van vloeistof activiteit in de aardkorst vast te stellen.

Marie Skłodowska-Curie-Actions
De Marie Skłodowska-Curie-Actions ondersteunen onderzoekers in alle stadia van hun loopbaan, ongeacht leeftijd en nationaliteit. Onderzoekers uit alle disciplines komen in aanmerking voor financiering. De MSCA ondersteunt ook de samenwerking tussen het bedrijfsleven en de academische wereld en innovatieve opleidingen om de inzetbaarheid en loopbaanontwikkeling te verbeteren.

*Universiteit Utrecht, Naturalis Biodiversity Centre, Universiteit Münster, RWTH Aken, Open University, University of Milano Bicocca en consultancybedrijf Amphos21 uit Barcelona.